Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 16. desember 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Konklusjoner

Den kalde krigen: Konklusjoner (t)

NRK2 torsdag 16. desember kl 20.35
Den kalde krigen: (24:24) Konklusjoner

Den kalde krigen avblåses

Den store amerikanske serien om Den kalde krigen avsluttes i kveld med en oppsummering av de siste 50 års dramatiske begivenheter verden over.
Med Mikhail Gorbatsjovs glasnost og perestrojka skjedde et politisk jordskjelv i Sovjetunionen, som til slutt endte med totalt sammenbrudd for verdenskommunismen. På utrolig kort tid raknet det ene pampeveldet etter det andre i Øst-Europa, og plutselig sto USA alene igjen på valplassen som eneste supermakt.
I 45 år hadde verden fryktet at det vanvittige våpenkappløpet mellom supermaktene skulle ende med et ragnarokk. Enorme summer var blitt brukt til opprustningen. Nå ble det en hovedoppgave å få lageret av kjernefysiske våpen redusert og helst demontert.
Den kalde krigen endte fredelig, og verden pustet lettet ut. Men den hadde kostet mye blod og tårer i flere tiår. Krigene i Korea, Vietnam, Afghanistan, Afrika og Latin-Amerika hadde kostet millioner av liv. Noen av krigene hadde trolig ikke vært til å unngå i alle fall, men Den kalde krigens logikk, gjorde slike regionale kriger farligere og mer blodige enn nødvendig.

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som har stått for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv- suksessen \"En verden i krig\".
Fra begge sider av Jernteppet ble det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kom også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarserie i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf. 23 04 98 41