Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. oktober 2001 kl 22.30 Kunst nå

Mats Ek og Nico Widerberg

Billedhuggeren Nico Widerberg har hatt separatutstilling i København (Foto: NRK
Billedhuggeren Nico Widerberg har hatt separatutstilling i København (Foto: NRK
Koreografen Mats Ek har vært i Oslo og satt opp balletten ”Tornerose”, og kunstneren Nico Widerberg har hatt sin andre separatutstilling i København. Dessuten settes tidenes største utstilling om mytenes by Troja, opp i Tyskland.

Mats Ek, mesterkoreograf og sønn av Birgit Cullberg, er i Oslo og setter opp en moderne og omstridt versjon av den klassiske balletten ”Tornerose”. Mats Ek fikk ideen til balletten da han så en ung narkoman jente sette en sprøyte en tidlig morgen i Zürich, og han trekker paralleller til hennes sprøytestikk med Torneroses rosestikk. I tillegg lar han prinsen være en farget rasist.

I Eks tolkning handler balletten om liv, død, hat, kjærlighet, rasisme, narkotika og ungdomskriminalitet. Balletten er bare vist to ganger tidligere – i Hamburg og Stockholm. Videojournalist er Ninja Benneche.

Widerberg i København
Billedhuggeren Nico Widerberg begynner å gjøre seg bemerket i utlandet, spesielt i England og Danmark. Kunst nå er med ham til København, og åpningen av hans andre separatutstilling der.

Som sønn av billedkunstneren Frans Widerberg, vil kanskje mange tro at han har fått en flying start. – Man kan kanskje arve litt talent, men det meste er hardt arbeid, sier Nico Widerberg selv. Videojournalist er Arild Jonsjord.

Utstillingen Troja
”Troja – drøm og virkelighet” er den største utstillingen om Troja noensinne, og omfatter både arkeologi, kunst, teater, ballett, litteratur og film. Den pågår i Tyskland i forskjellige byer dette året.

Historien om Troja er en av de vesentligste sagnene fra gammel tid. Helt fram til 1870-tallet trodde man at også stedet var oppdiktet, inntil den tyske forretningsmannen Heinrich Schliemann kunne vise fram oldtidsfunn fra Homers mystiske sted, som han skriver om i ”Illiaden” og ”Odysseen”.

I alle europeiske museer vil man finne scener fra kampene om byen som viser hele persongalleriet slik vi kjenner dem fra Homers fortellinger. Videojournalist er Marit Christina Lie.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder (to motiver, samme bildetekst)
Billedhuggeren Nico Widerberg har hatt separatutstilling i København (Foto: NRK)