Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. januar 2006 kl 00.05 Konsert for Bangladesh 1971

Den første veldedighetskonserten

George Harrison var initiativtaker til en helt ny sjanger innen rock: nødhjelpskonserten. (Foto: Henry Diltz/NBD Television)
George Harrison var initiativtaker til en helt ny sjanger innen rock: nødhjelpskonserten. (Foto: Henry Diltz/NBD Television)
I august 1971 stod George Harrison og Ravi Shankar i spissen for en storslagen konsert til inntekt for de kriserammede i Bangladesh. Begivenheten fant sted i New Yorks Maidson Square Garden og har senere blitt kalt 70-tallets Konsert. Arrangementet ble en modell for Band Aid, Live Aid og Live 8.

Bakteppet for konserten var den humanitære krisen som oppsto i Bangladesh under frigjøringen fra Pakistan. I tillegg til George Harrison og Ravi Shankar bidro Bob Dylan, Eric Clapton, Ringo Starr, Leon Russell og Billy Preston.

George Harrison briljerte med låter som "Here Comes the Sun", "Something", "While My Guitar Gently Weeps" og "My Sweet Lord". Bob Dylan, som ikke hadde opptrådt på to år, trollbandt publikum med fremføringer av "Just Like a Woman", "A Hard Rains Gonna Fall" og "Blowing in the Wind".

Rock med samvittighet
Det var første gang superstjerner virkelig brukte sin unike posisjon for å hjelpe i stor skala. Etter å ha tilhørt Britisk India, ble Bangladesh i 1947 en del av staten Pakistan. En borgerkrig i 1971 førte til at Bangladesh ble proklamert som uavhengig republikk, men i prosessen flyktet over 10 millioner over grensen til India i håp om å unnslippe hungersnød.

I 1972 skrev det anerkjente musikkmagasinet Rolling Stone: "Mer enn noe annet var Konsert for Bangladesh et fantastisk show, dyktig satt sammen av en artist som ikke bare visste hvordan han skulle samle sammen dyktigere musikere. I tillegg visste han instinktivt hvordan han kunne få fram musikerne og musikken deres med ærlighet, verdighet og modenhet."

I ettertid har Konsert for Bangladesh fått æren for å ha inspirert lignende arrangementer senere som Band Aid, Live Aid og Live8.

Og selv etter sin død gir George Harrison til gode formål, alle inntekter på salg av denne konserten går til hjelpeorganisasjonen UNICEF.

Britisk konsertopptak (2005)
Originaltittel: The Concert for Bangladesh
Distribuert av: NBD Television Ltd.
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Les mer: