Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 lørdag 27. juni 2009 kl 19.30 Tingenes tilstand

Samlingsstund

Petter Schjerven, her med reptilsamler Rune Sæther ( Foto: Teddy TV)
Petter Schjerven, her med reptilsamler Rune Sæther ( Foto: Teddy TV)
Det finnes folk som samler på reiser. Noen samler på reisene i seg selv, andre på reisemål, eller spyposene, eller kartene, eller souvenirskjeer – selv samler programlederen på kofferter.

Petter besøker blant annet Drammen, hvor han bryter alle konvensjoner ved å møte opp i Vespa-klubben med Lambretta, men tar seg inn ved å spise pølse, bløyta brød og varmløk. Han krysser landegrensa og besøker en reptilflyktning, men blir svett av en gigantisk snok.

Erling Dokk Holm knuser skille mellom turister og reisene, og vi får møte landets ivrigste flyspotter, som har tatt 165.000 bilder av fly, noe som blant annet har fått ham fengslet i Frankrike.

Om serien
Tingenes tilstand handler om folk som samler. Enten om det er på barbiedukker, forgassere, Simpsons-effekter, musikkutgivelser fra 1979, spyposer, apachesykler eller legoklosser. I det første programmet tar programleder Petter Schjerven oss med tilbake til barndommen. Det er nemlig i barndommen mange begynner å bli samlere, og derfor har mange av eierne et nostalgisk forhold til samlingene sine.

Det er mange ulike grunner til at man samler og det er ulike teorier omkring temaet, men en ting kan man slå fast; har man ikke kunnskap om gjenstandene dummer man seg raskt ut som samler. Det er umulig å være samler uten å samle kunnskap om tingene, og derfor blir jakten på kunnskap like viktig som jakten på ting for samlerne, sier kulturhistorikerne. Biologene eksemplifiserer: Samling stammer fra jegere og samlere: Det er mer logisk å samle på hermetikk enn frimerker, men basisen er at det kan være "kjekt å ha" til en "regnværsdag".

Eksternprodusert underholdning (2008)
Produksjon: Teddy TV
Prosjektleder: Christina Resk Rezar
Pressekontakt: Karoline Berg 23 04 94 86/901 08 954
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no