Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. april 2003 kl 22.30 Lydverket

Regler og frihet

Meg og Jack i The White Stripes sammen med Siri Høstmælingen. (Foto: Leif Hatland)
Meg og Jack i The White Stripes sammen med Siri Høstmælingen. (Foto: Leif Hatland)
The White Stripes mener at frihet ikke skaper kreativitet. Derfor lager de seg strenge regler for musikken sin. Samtidig er det nettopp det å bryte lover og regler som har gjort UK garage-musikere som So Solid Crew til Englands mest kontroversielle artister. "Lydverket" sjekker ut hva som skjedde egentlig har skjedd.

The White Stripes ble sammen med The Strokes utropt til retrorockens frontmenn da de slo i gjennom med albumet White Blood Cells i 2001. Men Detroit-duoen hadde laget samme type musikk i lang tid allerede. Selv synes de at de to første albumene er bedre enn suksessplata.

Frontmann Jack White mener oppskriften er at de lager musikken veldig enkel, men det betyr ikke at de gjør det lett for seg selv. Før de går i studio, finner de opp regler som de skal rette seg etter under innspillingen. Slik mener de å presse fram kreativiteten, og oppnå best mulig resultat. Nå som de slipper sitt fjerde album, er forventningene høye om de klarer å overgå White Blood Cells. I "Lydverket" oppsummerer White Stripes hele diskografien sin, med alle de rare ideene og reglene som ligger bak hver plate.

Uk garage
Rett før årtusenskiftet var det stort sett én type musikk som gjaldt på Londons klubber og piratradiostasjoner: The Sound Of UK Garage. I 2000 slo Craig David gjennom med Artful Dodgerlåta "Rewind", og plutselig ble hele verden oppmerksom på den nye britiske sjangeren.

UK garage er en potent blanding av house, reggae og R&B. Sjangeren ble spådd en stor framtid både som populærmusikk og klubbmusikk. Og UK garage-scenen har fostret stjerner som Craig David, The Streets, Mis-teeq, Ms Dynamite og So Solid Crew. Men i åra etter det kommersielle gjennombruddet har det skjedd ting. Splittelse i scenen, vold, og fallende interesse i industrien. I dag mener mange at UK garage er stein død, mens andre sier at den bare har trukket seg tilbake til undergrunnen.

I kveld møter vi The Dreem Teem ("The Godfathers of UK garage"), Jaimeson - et av scenens nye håp, Harvey fra rebellene i So Solid Crew samt MTVs R&B-guru Trevor Nelson.

NRK Ung
Egenprodusert musikkmagasin
Programledere: Siri Høstmælingen og Rune Nilson
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, 23 04 99 18/90 18 36 10