Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 27. mars 2008 kl 20.35 Kunsten å bli kunstner

Alt som glimrer er ikke gull

Kunststudenter på
Kunststudenter på "forfalskerskolen" jobber i staselige omgivelser. (Foto: Granada)
Forrige århundres største kunstforfalsker, John Myatt, er selv programleder i denne serien på 10 episoder som sendes torsdager i NRK2. Serien viser hvordan han kopierte verdensberømte mesterverk og lurte en hel kunstverden. Scotland Yard kalte ham "den største kunstforfalskeren i det 20. århundret".

John Myatt ble verdenskjent som mannen som lurte den internasjonale kunstverdenen med sine falske mesterstykker. I dag, etter et opphold i fengsel, maler han fortsatt, men nå lager han "ekte kopier" – ettertraktete falsknerier for kunstelskere. Og hans kopier selger godt. I tillegg driver han en skole for kunststudenter som vil lære gamle maleteknikker.

Etter endt soning var John Myatt en berømt mann, og han etablerte en kunstskole der hans elever kan lære hvordan de skal tilegne seg ferdigheter fra de gamle mesterne. Det dreier seg blant annet om stilleben av Cezanne, et gatemotiv malt av Hopper og et landskap signert Renoir. Utfordringen er at elevene bare får én dag på seg til å etterligne mesterverket.

John Myatt hevder at å lære av de gamle mestere er en god måte å øke studentenes kreativitet på, og han underviser i hvordan de skal tilegne seg stilen til berømte kunstmalere.

Undervisning i gamle maleteknikker
Ved hans hjelp lærer de Van Goghs penselstrøkteknikker, Monets spesielle fargepaletter, hvordan man bearbeider lerretet slik Constable gjorde det, hemmeligheten bak Picassos komposisjon, og hvordan man lager et abstrakt landskap slik Mondrian gjorde det.

Men det er ikke bare teknikker han underviser i. Han oppfordrer studentene til å tenke lenger enn det abstrakte. Og som alle andre store malere har han sine egne små knep – venstrehåndsmaling, lukkede øyne – og tips fra egen praksis – å tilsette hårgelé i malingen for å gi den en spesiell substans.

Seerne vil få en forståelse av arbeidet og livene til mange verdensberømte kunstnere, og for amatørkunstnere er serien en formidling av teknikker som gir inspirasjon til selvrealisering.

Verdensberømte kunstnere hvis arbeider vi får se i denne serien, er Pierre Auguste Renoir, Edward Hopper, Claude Monet, Vincent Van Gogh, Paul Cezanne, Georges Braque, John Singer-Sargent, David Hockney, Amedeo Modigliani og Andre Derain.

Britisk dokumentarserie fra 2007
Produsent: Granada for Sky Television
Regi: Jeremy Phillips, John Cassy og Barbara Gibbons
Originaltittel: Forger,s Masterclass
Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no