Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 22. juli 2009 kl 22.15 Dokusommer: De første hackerne

Lyder fra den kalde krigen

Brødrene Achille og Giovan Battista Judica-Cordiglia hacket seg inn på lydsignalene til romfarere fra USA og Sovjetunionen på 50-tallet. (Foto: Telfrance/ Zenit Arti Audiovisive)
Brødrene Achille og Giovan Battista Judica-Cordiglia hacket seg inn på lydsignalene til romfarere fra USA og Sovjetunionen på 50-tallet. (Foto: Telfrance/ Zenit Arti Audiovisive)
To italienske radioamatører tuner seg inn på signaler med topphemmelig informasjon om romfartsaktiviteten på femtitallet. Aktiviteten både ergrer – og imponerer autoritetene.

Med sitt hjemmelagede utstyr i deres egen "romstasjon" Bert Tower på en høyde i byen Torino, sitter de to unge brødrene, Achille og Giovan Battista Judica-Cordiglia, og overvåker topphemmelig informasjon som omhandler romkappløpet mellom USA og Russland. De avlytter både russiske og amerikanske signaler, og følger dermed kampen i den kalde krigen fra begge sider. Brødrene er også entusiastiske filmamatører og dokumenterer bragdene sine på film underveis.

Rompirater
Aktiviteten deres ergrer autoritetene bak jernteppet så grenseløst at Radio Moskva utroper dem til rompirater og "space gangsters". Dette skjer etter at de har lekket informasjon om feil og mangler som har forekommet i de tidlige russiske romferdene.

Dokumentasjon av døende personer
Deres omfangsrike arkiv av lydopptak er så detaljerte at de inneholder hjertelyder og lyder fra en person som kjemper med å puste fra 1961. En italiensk hjertespesialist har diagnostisert at lydene kommer fra en døende person. Ved et annet tilfelle har de tatt opp lyder av kosmonauter som eksperimenterer under ekstrem varme etterfulgt av brå stillhet, noe som vitner om et annet mislykket forsøk i rommet.

Til USA og NASA
Guttene melder seg på en spørrekonkurranse på TV og konkurrerer i temaet romfart, som de vinner lett. For pengene de vinner, kjøper de billetter til USA, og kommer i kontakt med NASA. Representanter fra NASA kan knapt tro sine egne ører når de hører brødrenes opptak, men innser kjapt at guttene har et usedvanlig talent og innleder samarbeid.

Dokumentaren viser hvordan to radioamatører setter agendaen for ny teknikk og i praksis er verdens første hackere. Ved hjelp nysgjerrighet, oppfinnsomhet og entusiasme har de tatt opp nesten alle lydsignaler fra romferdsaktivitetene under den kalde krigen, og dokumentaren viser dermed romkappløpet fortalt fra en helt spesiell vinkling.

Fransk dokumentar (2007)
Produsert av Telfrance/ Zenit Arti Audiovisive
Regi: Alessandro Bernard, Enrico Cerasuolo, Paolo Ceretto
Original tittel: Space Hackers
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 23 04 40 79 / 911 64 716
Publikum bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900