Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. januar 2008 kl 22.30 Migrapolis: Gi slipp

Bundet til barndomshjemmet

Den tamilske familien Thevanathan med datteren Thivya (ytterst t.h.). (Foto: NRK)
Den tamilske familien Thevanathan med datteren Thivya (ytterst t.h.). (Foto: NRK)
Norske ungdommer er vant til å flytte ut av barndomshjemmet når de når en viss alder. Men i noen kulturer flytter man ikke ut før man gifter seg eller får en jobb et annet sted enn der foreldrene bor.

I Migrapolis skal det handle om foreldre som ikke vil gi slipp på voksne barn, og voksne barn som ikke vil gi helt slipp på foreldrene.

- Unaturlig å flytte
Thivya Thevanathan er 18 år og bor hjemme med foreldrene sine. Venninnen Miljeteig Rong flyttet til sin egen hybel da hun fikk kjæreste for to år siden.

Thivya kunne ikke tenke seg å flytte hjemmefra siden hun går på skole i hjembyen Bergen, hvor foreldrene bor. Blant tamiler er det veldig uvanlig å flytte hjemmefra med mindre man har en jobb eller skole i en annen by.

- Mamma og pappa ville bli veldig lei seg om vi flytter ut. Men for meg er det også veldig unaturlig å flytte i så pass ung alder, sier Thivya.

Forbud mot overnatting
Antoinette Botti mener det er for tidlig å gi slipp på 17-åringen Angela. Angela er uenig og mener mor er streng. Hun har kjæreste og vil at moren skal akseptere overnattinger fordi det er vanlig i Norge. Hun mener moren må tilpasse seg.

Moren forsøker å forstå datteren, men har problemer med det fordi hun er oppvokst på Elfenbenskysten, der tradisjonen er en annen. Fra sine afrikanske venninner som går gjennom noe av det samme, opplever hun også et visst press.

Geir Schau flyttet hjem
Radiopersonligheten og komikeren Geir Schau flyttet hjem til mamma og pappa på Manglerud i en alder av 47 år. Etter en skilsmisse søkte han tilbake til røttene og pusset opp en leilighet i barndomshjemmet.

Moren roper fortsatt etter ham for å få ham til å ta på seg lue. Men det viktigste er at Geirs sønner får et nært forhold til sine besteforeldre, som ofte stiller som leksehjelp på ettermiddagene.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no