Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. desember 2008 kl 21.15 Med lisens til å sende: Dramatiske øyeblikk

Dramatikk til forargelse og glede

Med lisens til å sende: Dramatiske øyeblikk: En scene fra Sverre Udnæs’
Med lisens til å sende: Dramatiske øyeblikk: En scene fra Sverre Udnæs’ "Aske" , med Svein Scharffenberg, Wenche Foss og Per Jansen. (Foto: NRK)
Fjernsynsteatret er en institusjon i NRKs 75 årige historie. De dramatiske teateroppsetningene på 1960- og 70-tallet skapte stort engasjement, enten de gledet eller forarget TV-seerne.

Tirsdagene var fast sendedag, og det ble spøkt med at møter og andre fritidssysler kunne man legge til tirsdagene, for da var det likevel bare fjernsynsteatret som ble sendt på landets eneste TV-kanal.

Fjernsynsteatret hadde imidlertid høye seertall. Ett fjernsynsteaterstykke kunne samle flere publikummere enn alle landets teatre i løpet av et helt år. Særlig populære var de klassiske Ibsen-stykkene, og Fjernsynsteatret har satt opp nesten alle Ibsens skuespill. Dette var kun mulig fordi NRK har vært en lisensfinansiert institusjon med spesielle forpliktelser overfor norsk kultur og dramatikk.

Lenge før Fjernsynsteatret, var publikum godt kjent med Radioteatret. Særlig kjent er kriminalhørespillet. Nils Nordberg har vært både regissør og sjef for Radioteatret. Han ser en tydelig utvikling i stykkene.

– Etterforskerne er ikke lenger bare etterforskere. Nå får lytterne også del i deres privatliv. De gifter seg, og skiller seg og gifter seg på nytt, og det liker nok særlig de kvinnelige seerne og lytterne, mener han.

Også i fjernsynets dramaoppsetninger kan man se en klar endring til en lettere sjanger enn de klassiske Fjernsynsteater-oppsetningene. Redaksjonssjef Hans Rossiné bekrefter da også i programmet "Dramatiske øyeblikk", at den viktigste utfordringen for NRK framover blir å lage dramaer som kan nå et stort publikum.

Om serien
Norsk rikskringkasting fylte 75 år den 1. juli. På denne dagen i 1933 tok det statlige, lisensfinansierte selskapet over lokalene til det private Kringkastingsselskapet i Oslo sentrum, og startet sine sendinger i radio. Det ble starten på mange tiår med NRK som enehersker i eteren.

75-årsjubilanten feirer seg selv med denne dokumentarserien på ni programmer som byr på høydepunkter fra NRKs enorme arkiv, både radio og tv, sortert etter ulike temaer.

Serien starter med "Historiske øyeblikk" som tar for seg de store, nasjonale begivenheter som NRK har dekket, fra kongelige bryllup og begravelser til olympiske leker og åpningen av den nye operaen.

Nyhetssaker NRK har dekket er tema i programmet "Avgjørende øyeblikk", mens "Barnas øyeblikk" tar for seg programmer fra barne- og ungdomsavdelingen.

I "Dramatiske øyeblikk" er det hovedvekt på Fjernsynsteatrets glanstid. "Underholdende øyeblikk" viser høydepunkter fra NRKs underholdningsprogrammer, og "Kontroversielle øyeblikk" handler blant annet om kritikken NRK ble utsatt for i forbindelse med påstått venstrevridning på 70-tallet.

"Kulturelle øyeblikk" tar for seg NRK som kulturformidler."Mesterlige øyeblikk " handler om store opplevelser gjennom radio og TV formidlet fra sportsarenaer der nordmenn har hatt suksess. Til slutt har vi "Lokale øyeblikk", som dreier seg om sendinger og programmer fra NRKs distriktskontorer.


Dokumentarserie fra NRK Fakta (2008)
Produksjon: Perspektiv-redaksjonen
Prosjektleder: Harald Reitan
Programansvarlig: May Holme
Kontakt Programinformasjon: Hans T. Wiig, 23 04 96 23 / 930 96 112
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900