Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 2. mai 2010 kl 20.55 Oscarshall - et kongelig smykke

Velkommen til lystslottet

Oscarshall - et kongelig smykke: Oscarshall åpnes i disse dager for publikum; nyrestaurert og med utvidede åpningstider. (Foto: Jan-Kristian Schriwer, NRK)
Oscarshall - et kongelig smykke: Oscarshall åpnes i disse dager for publikum; nyrestaurert og med utvidede åpningstider. (Foto: Jan-Kristian Schriwer, NRK)
HM Kong Harald forteller i dette programmet om sine svenske forfedres, Bernadottenes, interesse og engasjement for Oscarshall og områdene på Bygdøy.

Det var mote blant de kongelige i Europa å bygge mindre slott hvor man kunne forlyste seg i landlige omgivelser noen timer på vakre sommerdager. Ingen kongelige har noen gang bodd på Oscarshall, selv om det sies at en konge skal ha sovet der én natt.

Adgang for skuelystne
Helt fra starten ble Oscarshall også brukt som museum. Ved å sende søknad til kammerherre Holst på Slottet kunne publikum allerede i 1851 komme og beundre den gjennomførte nygotiske stilen på bygning og inventar, og de mange vakre kunstverkene. Grunnleggerne - kong Oscar I og hans dronning Josephine, ville nemlig bruke Oscarshall som et utstillingsvindu for det norske: Her skulle man virkelig vise hva Norges kunstnere og håndverkere kunne prestere.

Slottet
Kong Harald forteller også om hva som skjedde etter 1905, da vi fikk vårt eget kongehus. Da var det lite penger til vedlikehold og etter hvert satte forfallet inn.

Nå er det omsider blitt gjennomført en grundig restaurering av hele slottet,- alt er satt tilbake i sin opprinnelige stand. Man måtte gå helt til bunns overalt i bygningen - vannskader og hussopp hadde herjet, det var lysskader og råte. Lysekroner hadde mistet all sin glans- det var skader på malerier og møbler, treverk var misfarget, maling og tapeter fullstendig bleknet.

Vi har fulgt deler av denne svært kompliserte restaureringsprosessen. Det har også H.M. dronning Sonja gjort, og det er en svært fornøyd dronning som viser oss noe av det skinnende, vakre resultatet.

Oscarshall åpnes i disse dager for publikum, og kongeparet gleder seg over at slottet igjen kan tas i bruk, og at åpningstidene blir utvidet.

NRK Underholdning, 2010
Regi: Anne T. Diesen
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no