Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 2. mars 2004 kl 22.30 Safari

Fra snø og is til Afrika

Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Arkitektur med snø og is som materiale, dans, samtidskunst i Portugal og en krimbok fra Afrika står på menyen når programleder Marte Spurkland inviterer til safari i internasjonal kultur.

Snø og is er ikke blant de enkleste materialene å jobbe med, men er likevel hovedingrediensen når "The Snow Show" arrangeres. I mange grader minus og under uvante arbeidsforhold samles kjente og ukjente billedkunstnere og arkitekter for å realisere sine iskalde verk. Safari følger arrangementet som finner sted i det nordlige Finland.

Dansens dag
I april feires dansens dag, og i den anledning får Bærum Kulturhus besøk av Nordens mest kjente dansekompani – Cullbergballetten. Til vanlig holder kompaniet og dets nye kunstneriske leder Johan Inger til i Hallunda utenfor Stockholm.

Historisk galleridrift i Portugal
Galleri 111 er Portugals eldste galleri for samtidskunst, og kunne i februar feire jubileum for 40 års drift. Manuel Brito har vært galleriets direktør siden åpningen, og kan se tilbake på en historisk periode der samtidskunsten har hatt vekslende levekår.

Galleriet åpnet under diktator Salazar, og Brito forteller at diktatur og samtidskunst var en dårlig kombinasjon. I dag, 30 år etter revolusjonen, kan han glede seg over år med blomstrende drift der han i hovedsak har satset på unge kunstnere. Safari møter to av dem – Ana Vidigal og Fatima Mendosa.

Forelsket i Afrika
Den skotske jussprofessoren og forfatteren Alexander McCall Smith er født i Zimbabwe og har bodd mange år i Afrika. Han har lenge skrevet fagbøker, men fikk sitt store gjennombrudd som forfatter med detektivserien om Mma Precious Ramotswe. Hun er den første kvinnelige privatdetektiven i Botswana, og blir omtalt som Afrikas Miss Marple. De foreløpige fire bøkene om krimheltinnen har fått kultstatus i USA og Storbritannia, og denne våren kommer den første boken i serien ut på norsk.

Programleder Marte Spurkland har møtt McCall Smith for å snakke om det å være forelsket i Afrika og selvfølgelig om Mma Ramotswe.

Om Safari
Marte Spurkland er programleder for kulturmagasinet Safari. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252