Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. oktober 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Veien videre - med Arne Næss

Dette århundret har jeg ikke noen tro på

Filosofen Arne Næss har mange tanker om mennesker og miljø (Foto: Per Harald Kårstad)
Filosofen Arne Næss har mange tanker om mennesker og miljø (Foto: Per Harald Kårstad)
Filosof Arne Næss har ikke særlig tro på at vi vil engasjere oss for bevaring av natur og miljø med det første. På vegne av de kommende generasjoner er den gamle økofilosof atskillig mer optimistisk. Arne Næss mener at mennesket rett og slett er for intelligent til å fortsette ødeleggelsen av natur og miljø som vi ser i dag.

- Om hundre år kommer vi til å le av det å føre kriger, og mennesket kommer til å bli en viktig støtte for bevaring av dyre- og plantelivet, spår filosofen.

Viktig med storhet
I sommer gikk 90-årige Arne Næss den bratte turen opp til Tvergastein, filosofens hytte ved Hallingskarvet. Den storslåtte utsikten og Hallingskarvets nådeløse vindkast har vært med på å gi armslag for filosofens forfatterskap og livsgjerning opp gjennom årene. – I mitt arbeide er det viktig med storhet. På Tvergastein er det nok å kikke ut vinduet, så skjønner du det er umulig å holde på med småting. Dette stedet har hjulpet meg enormt, sier Næss.

I programmet, som er kalt ”Veien videre”, får seerne inntrykk av dette landskapet som er så viktig for filosofen. Han finner også mening i det små, som i fjellfloraens enestående skjønnhet. Selv har Næss kunnet registrere 125 forskjellige arter av planteliv på Tvergastein. Arne Næss taler gjerne naturens sak. Som grunnlegger av den dypøkologiske filosofien, som ble utformet tidlig på 70-tallet, er han forpliktet til å forsvare naturen mot overgrep fra oss mennesker.

I sitt nittiende år går Arne Næss fortsatt opp til hytta på 1500 meter over havet. Han innser at turene for egen maskin kanskje går mot slutten. – Min måte å gå på er en meget gammel manns måte å gå på. Det nytter det ikke for meg å si nei til. Så til neste år blir det virkelig interessant å se hvordan jeg skal komme meg opp her, ler Næss. Men jeg har en slik svakhet for Tvergastein at det er noe av det siste jeg gir opp, om jeg så må dyttes opp eller bli kjørt på en eller annen måte, sier han. For fjellet er filosofens beste inspirasjon.

Program fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Per Harald Kårstad
Prosjektleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83