Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. mars 2004 kl 21.30 Faktor: Alis drøm i mørke

Drømmen om hjemlandet

Ali Fekri har alltid drømt om å reise tilbake til hjembyen Bam i Iran. (Foto: Nader Izadpanah, NRK)
Ali Fekri har alltid drømt om å reise tilbake til hjembyen Bam i Iran. (Foto: Nader Izadpanah, NRK)
- Selv om jeg har mistet en stor del av fortiden min og familien min, mener jeg at livet skal gå videre, sier norsk-iraneren Ali Fekri. Nesten alle hans nærmeste ble drept i jordskjelvet i Bam julen 2003. Faktor har fulgt den blinde miljøarbeideren, som til tross for drømmen om å reise tilbake til Iran, har funnet seg til rette i sitt nye hjemland.

Vi møter Ali fem uker før jordskjelvet. Selv om han er født blind, ser han lyst på framtiden. Etter at han kom til Norge i 1988, har han utdannet seg til sosionom og arbeider som miljøarbeider ved Grünerløkka eldresenter. Her jobber han blant annet med å integrere innvandrere, og for første gang skal det arrangeres en juletrefest for både eldre innvandrere og nordmenn.

Politisk aktiv
På fritiden driver Ali en nærradio for iranere i Oslo-området. Han har også vært politisk aktiv og kjempet for å frigjøre sitt hjemland, og han gir sin støtte til nobelprisvinner Shirin Ebadi.

Drømmen har alltid vært å en gang kunne reise tilbake til hjemlandet sammen med kona og de to døtrene Melody på ni år og Mona på ett og et halvt år.

Mistet foreldrene
Julen 2003 rammes Alis hjemby Bam av et enormt jordskjelv som krever 40 000 liv. Blant de drepte er mange i Alis nærmeste familie – inkludert hans foreldre. – Bam var alltid i min drøm. Kanskje kunne jeg ikke reiste tilbake dit, men jeg kunne drømme. Nå er den drømmen knust, sier Ali.

Sorgen er tung å bære for den lille familien, og datteren Melody er fortvilet fordi hun aldri fikk møte besteforeldrene sine.

Vi følger Ali gjennom sorgen, men også på veien tilbake til hverdagen.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Fakta
Programskaper: Nader Izadpanah
Prosjektleder Oslo: Cathrine Wik
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside