Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 29. juni 2001 kl 19.30 SommerDag: I Sildagapet med Karoline Krüger

Karoline Krüger på Selja

Dag Lindebjerg er klar for å legge ut på nye turer med M/B
Dag Lindebjerg er klar for å legge ut på nye turer med M/B "Lindy". Her utenfor Selje.
Dag Lindebjerg har gjort klar båten MB Lindy og legger ut på sommerlig tokt med kjente og kjære gjester. Først ut er Karoline Krüger og henne tar Dag med til Selja. Terje Dale er regissør av SommerDag og gir også sine inntrykk fra reisen.

På øyen Selja, i ly av Stadlandet ligger Selje Kloster. Her skal den irske prinsessen Sunniva ha søkt skjul for de ville hedningene for over 1000 år siden. Her døde også Sunniva, som senere ble Norges første og eneste kvinnelige helgen.

-I den samme hulen sitter Karoline Krüger og synger historien om Sunniva. En høytid for meg og Gerd Kjellaug Berge, de to eneste tilhørerne. Slike stunder gir ”SommerDag”-programmene en dimensjon langt ut over en heisatur med båt, forteller Dag Lindebjerg om opptakene av det første programmet.

-Noe lignende skjedde på Rugsund Handelssted. I solnedgangen under vårt fantastiske krepsemåltid ville Karoline og Gunnar Domstein gjerne synge en sang. En hyllest til nylig avdøde Johannes Kleppevik. Dermed strømmet det på; alle minnene om Johannes og alt det fine vi har opplevd sammen. ”No kjem ein vals ” med Karoline og Gunnar i de flotte omgivelsene på Rugsund ble akkurat slik Johannes hadde ønsket det, sier Dag.

Terje Dales reisebrev
Dag 1. Regn, regn og regn. Selje befinner seg midt i en tåkeheim, sikten er null. Dag er glad for at han har GPS i båten. Utsiktsbildene må strykes, regnutstyret få finnes frem. Worst case - planene taes frem. Eller egentlig er det de vanlige planene. Dette er normalt. Friskt og deilig.

Gerd Kjellaug og Karoline sitter klar ved svømmebassenget når Dag kommer inn fra havet.
-Er kvinnene klar til tur? spør Terje. Programserien er i gang.

Etter en omvisning i Selje er første stopp St. Sunnivaklosteret. Det blir en sterk opplevelse.
Vakker sang og gitarspill. Piratene fra 1536 er borte, munkene er borte, men magien finnes.
Regnet stoppet, tåken lettet, kamera går og det magiske øyeblikk oppstår. Den første musikalske sekvens i programmet er i boks,- takket være Karoline og Bjørn Olai Bye.

Neste stopp er Galleriet mot storhavet. Kjell legger på tynne gullblad på sitt siste Sunniva- bilde idet Lindy ankrer opp i fjæresteinene. Stadshavet er nesten blikkstille. Vakker musikk med tekst om St. Sunnivas historie høres. Fløyte, gitar og sang.

Jeg kjører bil fra Selje til Måløy. Deretter tar jeg passasjerbåten Øyglimt ut til Silda for å filme Karoline, Dag og Lindy som kommer over Sildagapet. Det blir nesten dramatisk. Lindy er på litt ville veier inn mot kaia til Fiskeferie as på Silda. Kaptein Idar Silden og hans mannskap Stig Silden på Øyglimt hoier og skriker, Lindebjerg øyner skjær i sjøen, bakker resolutt. - Med ti cm klaring unngikk Lindy å skrape borti Brura – et stort undervannskjær på nordøst siden av kaia til Skjærbua. SommerDag-ekspedisjonen kan fortsette.


Silda er et eventyr. Dag og Karolines opplevelser kan bare oppleves foran TV-apparatet. Siv Una Hagen, Elisa Silden og Svein-Arne Gotteberg er førsteklasses verter. Fiskesuppen og breiflabben smaker perfekt for bergenske ganer. Karoline hjalp kokken.

Senere på kvelden kommer solen frem. Dag og Karoline har en lang prat nede på svaberget.
Midt i praten kommer en 10-æring rundt neset, åtte menn og en dame har rodd fra Raudberg for å ta seg en øl på Skjærbua, slik fiskeren har gjort i hundrevis av år.
John Nøstdal tar seg en liten tur ut i solnedgangen. Snart er det bare Stadshavet og en rød himmel han har i søkeren sin på videokamera. Solen er gått ned, men på Skjærbua sitter det mange glade mennesker, her er det meget sen stengetid hver dag. Gjester fra fastlandet kommer ut til øya hele sommeren. Om vinteren er der bare 13 fastboende.

Dag 2. Gårsdagens solnedgang var vakker, men soloppgangen i dag var våt. Det var sikkert en vakker soloppgang bak det tette skydekket. Været skifter hele tiden her ute i havet. Stille regn i dag.
Jeg befinner meg nå på Vedvik. Etter en tidlig forflytting, er jeg klar til å filme Lindy og mannskap når de legger ut fra Silda og tar kursen mot Måløy. Det er et fantastisk skue jeg har her oppe jeg sitter, Silda, Stadshavet. (Se kart)
Lindy kommer ut fra kaia ved Skjærbua, unngår lett Bruraskjæret og Dag 2 i SommerDag- opptakene er i gang.

Gunnar Domstein står på kaien i Måløy. –” Hallaien Gunnar” ,- Dag er på fornavn med alle her ute ved havet. Gunnar og de to brødrene er gode for noen 100-talls millioner. Torsk, storsei, pale og sild er ettertraktet vare over hele verden. Brødrene har en av Norges største fiskeriforedlingsbedrifter. Karoline gleder seg allerede til kveldens duett. Gunnar og Karoline skal debutere sammen.

Sangen må vente, for nå går turen til fiskefabrikken, hvor det produseres filet 16 timer i døgnet. I dag er det levende pale som skal under kniven. Her trengs det arbeidskraft, sangfuglen Karoline må sløye pale på samlebånd.

Nå blir Opus one fullt med Sjøkreps fra Kalvikens bunn, Kamzatka krabbe fra Finnmarken, japanske ingredienser, peanøtter, grønnsaker, soya og rød pepper. Rolf Jakob Vedvik og Arve Andal kommer om bord med trekkspill og gitar.

Lindy legger ut fra Måløy i 6 knops fart. Gunnar Domstein kan få båten opp i 30 knop om han vil, men vi legger oss pent bak sjefen i SommerDag – M/B Lindy.
Riktignok kjører vi noen ganger rundt Lindy for fotografens skyld.

Når vi passerer Hornilden kommer magien tilbake. Skydekker føyes vekk av nordavinden.
Den 612 meter høye sjøklippetoppen kommer til syne. Bak i Lindy sitter Dag og Karoline og leser Jacob Sande sitt dikt – Hornilden.

Det går bare en liten halvtime videre inn i fjorden, gjennom sundet, og en liten åpenbaring viser seg – Rugsund.
Her står det 6 mennesker på Butikk-kaia. Seks mennesker som jobber døgnet rundt for å bevare dette stedet . Seks mennesker som vet hva som viktig, som ser verdien i å bevare kystkulturen. 6 mennesker som har reddet en liten del av Norge. Mennesker i generasjoner vil takke dem. Noen bør hjelpe dem også i Dag.

Marie Skaar er litt postbud, men mest mor og kulturbevarer. Mannen Harald Skaar, er bussjåfør på heltid og jobber med husene på Rugsund de andre 16 timene i døgnet.
Mor til Harald, Anny Skaar, har bodd her i 40 år, hun hjelper til. Barna Lars Ove, Anne- Johanne og Stine har opplevd mange fine år på Rugsund.

Lindy legger til kai. Praten går lett mellom de gamle husene på kaia. Den gamle butikken blir foreviget på videorullene. Fitjar-lydmann Trond Baugstø er henrykt over den fantastiske lyden på Rugsund. Snart er Marie og Dag kommet ut i valsen på kaia, Gunnar lager til et fantastisk måltid som kan oppleves på TV på fredag. Rolf og Arve spiller opp og Gunnar synger første vers, siden blir det en vakker duett med Karoline – ” No kjem ein vals”. En annen viktig kystkulturpersonlighet ville nok ha vært med oss i kveld.
Takk for en fin sang – Johannes.

NRK Hordaland
Programleder: Dag Lindebjerg
Regi: Terje Dale
Pressekontakt:Anne Bekkevold, 23 04 89 56

Bilder
1. Dag Lindebjerg er klar for å legge ut på nye turer med M/B ”Lindy”. Her utenfor Selje. (NRK-foto: Terje Dale)

2. M/B ”Lindy” ved kai på Selje. (NRK-foto: Terje Dale)

3. Karoline Krüger og Dag Lindebjerg besøker Rugsund. (NRK-foto: Terje Dale)

4. Dag Lindebjerg med Kamzatka-krabber. (NRK-foto: Terje Dale)

5. Karoline Krüger, Dag Lindebjerg og Gerd Kjellaug Berge på Selje. (NRK-foto: Terje Dale)