Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 20. januar 2009 kl 19.30 En Noman i Pakistan

Kultur og mat i Lahore


"Har du ikke sett Lahore, så har du ikke sett verden", sier mange pakistanere. I kveld tar Noman Mubashir oss med til Pakistans nest største by og landets kultursentrum. Her ser vi på storstilte palasser og blir med unge kvinner på cricket-kamp. Og ikke minst tar vi turen til gamlebyen hvor matelskere samles.

Lahore har gjennom tidene forført både moguler, persere, afghanere, sikher og briter. - Mange omtaler Lahore som kunstnerne og poetenes by, eller hagenes og palassenes by. Men for meg er den matelskernes by, sier Noman.

Matbyen Lahore
Diabetes og Pakistan går ikke hånd i hånd, pakistanske godsaker er nemlig fulle av sukker. Noman tar oss blant annet med til Food Street i Lahores gamleby, et populært samlingssted for pakistanske matelskere. En av godbitene han får smake er pan, et betel-blad fylt med urter og nøtter. Å spise pan er en eldgammel tradisjon, og det spares ikke på fantasien når bladet skal fylles: Kardemomme, pistasj, anis, betelnøtt og kirsebær er noen av ingrediensene.

Kongemoskeen
Lahore var det kulturelle hjertet i stormogulenes rike, og de har satt sitt preg på byen i form av vakker arkitektur. Mogulene var muslimer, og en av de flotteste moskeene de bygde ligger rett overfor Lahore slott. Men noen av dem var mer religiøse enn andre, og da keiser Shah Jahan ville bygge en joggebane tvers gjennom hele byen, satte sønnen Aurangzeb foten ned. Han plasserte faren i husarrest, overtok tronen og brukte farens lager av rød sandstein til å bygge Kongemoskeen.

Kvinner og cricket
Vi skal også til Kadaffi stadion på beste vestkant i Lahore. Her er 10 000 hylende college-jenter samlet på tribunen: Det er cricketkamp! Når idrett skal fremmes blant pakistanske jenter, er det nemlig gjennom den engelske idretten cricket, som nærmest er hellig i Pakistan. For utenforstående er det enklest å forklare idretten som en slags blanding av baseball og slåball, og én kamp kan vare i hele tre dager.

Etter kampen blir vi med noen av jentene på shopping, og her er det mye å lære for den som ikke har fått helt grep om prutingen!

Om serien
Noman Mubashir har reist Pakistan på kryss og tvers, og i denne serien viser han oss et land fylt av kontraster. Han har besøkt alt fra glamorøse filminnspillinger med store stjerner til isolerte landsbyer. Han har truffet unge jenter på cricketbanen, men også dem som driver "kabbadi", en langt enklere idrett utenfor de store byene. Det blir et fargerikt møte med en kultur mange nordmenn tror de kjenner, men som kan hende er ukjent for de fleste av oss.

– Mange har et klisjéfylt bilde av hvordan Pakistan ser ut, sier Noman og tror at nordmenn vil få en aha-opplevelse av serien.

Noman er født i Norge av pakistanske foreldre, og mens Norge er hans hjemland, er Pakistan fedrelandet. Han har besøkt Pakistan tidligere, men det har stort sett vært med familie. Denne gangen reiser han på egen hånd. Han oppdager sine røtter, røtter som han deler med mange andre som nå har Norge som sitt hjemland.

Sendt tidligere.

Egenprodusert underholdnings- og dokumentarserie (2006)
Programskaper: Noman Mubashir
Prosjektleder: Niels Bierge
Pressekontakt: Hans T. Wiig