Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. desember 2001 kl 22.00 To liv - ett århundre

To mot hundre

Kåre Taskjelle kan se tilbake på et langt og meningsfylt liv på gården i Hardanger (Foto: Klaus Erik Okland)
Kåre Taskjelle kan se tilbake på et langt og meningsfylt liv på gården i Hardanger (Foto: Klaus Erik Okland)
Vestlandsbonden Kåre Taskjelle (90) og sørlandsskipper Petter Birkeland (89) har begge et langt liv bak seg. Nå kan de sette seg godt til rette og se seg tilbake. De forteller hver sin historie om hardt arbeid, krig, forventninger og ikke minst drømmen om den store kjærligheten.

Denne dokumentaren om vestlandsbonden og sørlandsskipperen forteller også en historie om det å finne et liv og en tilværelse som er meningsfull.

Vestlandsbonden
- Eg har aldri vore utanfor Norges grenser. Eg var i Oslo ein gong før krigen. Det var ikkje meir heller. Dei som skulle overta gardane, vart værande…, reflekterer Kåre Taskjelle. Han stirrer ut av vinduet på gården i Hardanger, der han har tilbrakt hele sitt liv. Noen kone ble det ikke på han.

- Aldri fritt. Likavel så har eg hatt kvinneleg ven i mi tid. Men eg har aldri fritt. Hånda på hjartet. Men eg er ikkje brennsikker på om det kanskje har vore omvendt ein gong.

Det blinker litt vemodig i øynene hans av og til, men det har vært et fint liv, synes Kåre.

Sørlandsskipperen
Petter Birkeland har en litt annen historie å fortelle.

- Far var jo sjømann. Han hadde seilt i 33 år, alltid med seilskuter. Jeg sjøl var litt over 16 år da jeg reiste ut for første gang. Og da hadde eventyrlysten levd i meg helt siden jeg var liten. Jeg reiste med ”Blendheim” fra Oslo til Newcastle. Det kosta meg 78 kroner. Og det syntes jeg var en fæl pris.

Siden skulle Petter seile som skipper på de fleste verdenshav, og det ble gjerne et par år mellom hver gang han var hjemme i Norge på besøk. Det manglet ikke på tilbud fra kvinner ute i den store verden, men det var ikke noe for Petter. Det var i Grimstad han fant den store kjærligheten.

Egenprodusert dokumentar/portrett
Regi og produsent: Klaus Erik Okstad
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1. Kåre Taskjelle kan se tilbake på et langt og meningsfylt liv på gården i Hardanger (Foto: Klaus Erik Okstad)
2. og 3. Petter Birkeland har seilt på de fleste hav som skipper, men det var hjemme i Grimstad han fant den store kjærligheten (Foto: Klaus Erik Okstad)