Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 4. oktober 2003 kl 22.30 Fakta på lørdag: Fakta på lørdag: Da Thor ble jungelkriger

Thor og Jack mot "samuraiene"

Soldatvennene Thor Wiig Semb og australieren Jack Arden møttes igjen for første gang siden 1945. (Foto: Martin Gaarder)
Soldatvennene Thor Wiig Semb og australieren Jack Arden møttes igjen for første gang siden 1945. (Foto: Martin Gaarder)
Nordmannen Thor Wiig Semb var veteran fra jungelkrigen i Ny-Guinea der Australia kjempet mot japanerne. Semb gikk bort våren 2002, men før han døde fortalte han åpent om sin tid som jungelkriger. I kveld slår vi følge med den tidligere sjømannen "down under", der han møter igjen soldatvennen Jack Arden nesten 60 år etter.

Thor Wiig Semb var en av Churchills hemmelige kommandosoldater i jungelkrigen. Han dro til sjøs i 1939, 19 år gammel. Så brøt krigen ut, og Thor fikk en skjebne han aldri hadde drømt om: I 1941 kom angrepet på Pearl Harbor og dermed ble livet hans snudd på hodet. Etter vervingen som kommandosoldat bar det til Ny-Guinea og nærkamp med japanerne. I Thors kompani ble ni av ti drept. Thor takket Jack, en australsk kvegbonde, for at han overlevde. I kveldens program møttes de to igjen for første gang siden 1945.

Malte som terapi
Thor var en vanlig gutt fra Herøya i Porsgrunn som tilfeldigvis ble en brikke i
Stillehavskrigen. Han endte opp i fremste linje i noen av de mest grufulle kampene som er utkjempet i moderne tid.

I åtte måneder havnet han i en sammenhengende jungelkrig mot japanerne, uten et varmt måltid, uten en dusj og med fienden bare 10 – 20 meter unna til enhver tid. Medsoldatene ble drept en etter en. Opplevelsene i jungelen kom til å prege Thor gjennom hele hans voksne liv. Som terapi malte og skrev han om det han opplevde i jungelen. Slik klarte Thor å leve med de fæle minnene.

Oslo – Sydney
Før han gikk bort, fortalte Thor med stor åpenhet om kampene han deltok i. Og hvordan han overlevde sammen med bestekameraten, australieren Jack Arden. På det tunge maskingeværet var de uatskillelige makkere under kampene ute i jungelen.

Tilbake i Australia hedret Thor kameratene som falt. Vi ble med ham til Sydney, der han tok det skjebnesvangre valget det var å gå i land i 1941. Og til krigsminnesmerket i Canberra, der Thor gjenkjente navnene på de australske soldatvennene sine.

Jack i ødemarken
Til sist bar det langt ut i ødemarken, og Thor sporet opp sin reddende engel i jungelen, Jack, som han ikke hadde sett på nesten 60 år. Gjensynet med kameraten og Australia ble et følelsesmessig sterkt møte for den garvede maskinsjefen i den norske handelsflåten.


Innkjøpt norsk program
Regi: Martin Gaarder
Produksjon: Ketil Kern (Kern Film & TV)
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57