Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 19. november 2000 kl 20.55 Piken og døden

Piken og døden (t)


NRK2 søndag 19. november kl 20.55
Piken og døden

Stemmen fra fortiden

For femten år siden befalte og trakasserte en fremmed mann Paulina. Selv om hun aldri så torturistens ansikt, er hun ikke i tvil når hun hører stemmen. Nå har en tilfeldighet brakt torturist og offer sammen. I løpet av en natt forvandles fortiden til nåtid og offeret til bøddel.

Sigourney Weaver og Ben Kingsley spiller hovedrollene i Roman Polanskis psykologiske thriller \"Piken og døden\". Filmen bygger på Ariel Dorfmans kjente skuespill \"Death and the Maiden\" som utspiller seg i et land i Sør-Amerika etter diktaturets fall.

Paulina Escobar (Sigourney Weaver) er alene hjemme i huset som ligger på et øde sted ved kysten. Hun venter på at hennes mann Gerardo (Stuart Wilson) skal komme hjem. Det er en stormfull kveld. Strømmen er gått, og telefonen virker ikke. Paulina blir redd når hun ser en ukjent bil nærme seg, men trekker et lettelsens sukk idet Gerardo stiger ut av bilen.

Bøddelens røst
Hennes mann er blitt kjørt hjem av en vennlig person etter at hans egen bil hadde punktert. Alt virker normalt .... helt til Paulina hører den ukjente velgjørerenss stemme. Paulina er sikker: Mannen som har kjørt Gerardo hjem er, ved tilfeldighetenes grusomme spill, den samme som en gang hensynsløs torturerte og voldtok henne mens hun hadde bind for øynene. Den grusomme torturen skulle få henne til å røpe navnet på lederen av undergrunnsbevegelsen.

Paulina vet at hun ikke kan la denne djevelen slippe unna. Men hvordan skal hun få ham til å bli? Og kommer Gerardo til å støtte henne, eller vil han hevde at man ikke kan identifisere noen bare på stemmen?

Det er kanskje en umulig oppgave, men Paulina må lykkes i å tvinge mannen til å erkjenne sin uhyggelige forbrytelse - med eller uten Gerardos hjelp.

Sterk film
\"Piken og døden\" har i Roman Polanskis regi blitt et tett og klaustrofobisk trekantdrama som river og sliter i tilskueren. Hevn eller nåde, det er spørsmålet. En av Polanskis beste filmer, mente Aftenpostens anmelder, som konkluderte slik: \"Thriller om tortur og vold i et søramerikansk land, og om hevn og gjengjeldelse når offer og bøddel bytter plass. En både tøff og raff filmatisering av et fortettet samtidsdrama som man bør tåle å utsette seg for.\"

NRK2 søndag kl 20.55

Britisk thriller fra 1994
Originaltittel: Death and the Maiden
Regi: Roman Polanski
I rollene: Sigourney Weaver, Ben Kingsley og Stuart Wilson
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Sigourney Weaver og Ben Kingsley spiller hovedrollene i Roman Polanskis psykologiske thriller \"Piken og døden\" - et intenst kammerspill som griper fatt i en rekke moralske og filosofiske problemstillinger.