Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 24. mai 2003 kl 00.20 Nattkino: Nattkino: Skammens barn

Spedbarn på svartebørs

"Skammens barn" er basert på den sanne historien om et kanadisk ektepar som solgte babyer for millioner av dollar under depresjonstiden. Filmen avdekker en lite kjent del av Canadas historie. Saken kom fram i lyset for et halvt århundre siden, og skapte store overskrifter i en sjokkert presse.

I 1920-årene åpnet ekteparet Lila og William Young et hjem for ugifte, vordende mødre. Hjemmet lå i Nova Scotia og eksisterte helt til slutten av 1940-årene. William var kiropraktor og Lila jordmor, men hun utgav seg for å være fødselslege. Kvinnene som kom til dem, ble tilbudt bortadopsjon av babyen etter fødselen under full diskresjon. Også ektepar som bodde i området fikk barselhjelp av ekteparet.

Svartebørshandel
Youngs hjem var utgangspunktet for ulovlig handel av spedbarn mellom Canada og USA. På denne tiden forbød den amerikanske lov adopsjon på tvers av religioner. Det var en akutt mangel på barn av jødisk opprinnelse, og ekteparet "hjalp" desperate jøder som ønsket å bli foreldre. Barna ble solgt på svartebørsen for opp til 10 000 dollar per baby. Mange av dem endte opp i jødiske hjem i New Jersey.

Samtidig krevde ekteparet mellom 300 og 500 dollar av de ulykkelige mødrene. På denne tiden var en gjennomsnittslønn 8 dollar i uken. Mange hadde ikke råd til å betale, og ble tvunget til å arbeide på hjemmet i opp til 18 måneder for å gjøre opp for seg.

Hovedhavn
Under den andre verdenskrig nådde Lila og William Youngs hjem sitt økonomiske høydepunkt. Halifax var hovedhavnen for konvoier som skulle krysse Nord-Atlanterhavet over til England. Sjømenn og handelsfolk levde livet i denne havnebyen før de dro, og mange kvinner ble gravide. Hos ekteparet fikk de tak over hodet, noe som var det eneste alternativet for de fleste av kvinnene.

Hva som skjedde bak husets vegger, skal vi ikke røpe her, men barnedødeligheten var svært høy. De døde babyene ble lagt i små trekasser som ble brukt til å frakte dagligvarer i, butterboxes. Derav kommer originaltittelen "Butterbox Babies". Filmen er basert på Bette Cahills bestseller av samme navn.

Amerikansk spillefilm fra 1995
Originaltittel: Butterbox Babies
Regi: Don Mc Brearty
I rollene: Susan Clark, Peter MacNeill, Catherine Fish
Pressekontakt:Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36,