Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 28. juni 1999 kl 19.00 Vårt indre liv: Sinnets makt

Vårt indre liv: Sinnets makt (ttv)


NRK2 mandag 28. juni kl 19.00
Vårt indre liv (4:6) Sinnets makt

Kan troen gjøre oss friske?

Noen mennesker blir friske av enkelte sykdommer til tross for at de bare har fått narrepiller. Dette er kanskje det beste eksemplet vi har på sinnets makt, eller \"The Power of the Mind\" som professor i psykologi Kenneth Hugdahl ved Universitet i Bergen uttrykker det.
Placebo-effekten, som dette fenomenet kalles, der forsøkspersoner får sukkerpiller for å teste ut om en medisin virkelig har virkning, er et meget godt eksempel på troens positive effekt. I toppidretten har man lenge vært klar over sammenhengen mellom kropp og sinn, og mental trening er viktig for å nå toppen av seierspallen.

Se inn i sjelen
Professor Hugdahl mener vi har vært altfor opptatt av de helsemessig negative effektene av mentale prosesser, slik som stress og angst. Det ligger et ubrukt og uutforsket potensiale i sinnet, som han tror neste generasjon forskere vil framskaffe mer fakta omkring. Ved hjelp av moderne teknologi viser Hugdahl oss hvordan tankene våre gjør seg fysiske utslag i hjernen, og at hjernen faktisk er like aktiv selv om vi bare forestiller oss noe, som når vi faktisk utfører handlingen.

Visualisering
I dette fjerde programmet i psykologi-serien \"Vårt indre liv\" møter vi også mennesker som i tillegg til tradisjonell medisinsk behandling har brukt sinnets makt i kampen mot kreft og smerte.
Tove Gulbrandsen fikk en svært alvorlig kreftdiagnose og fikk beskjed om at sjansene til å overleve var minimale. Tove Gulbrandsen forteller om sine visualiserings-teknikker, som hun mener har bidratt til at hun er blitt frisk og har det bra. Hun så for seg kreftcellene sine som svartkledde soldater som falt i kamp mot en hær av soldater kledd i hvitt.

Ikke falske forhåpninger
Professor Kenneth Hugdahl understreker at det er farlig å gi folk falske forhåpninger, men det vil være feil å kategorisk avvise at sinnet kan ha innvirkning.
- Man kan risikere å slå ut barnet med badevannet, sier Hugdahl.

NRK2 mandag kl 19.00
Tidligere sendt 16.3.99

Bilde (via Scanpix, Data-tv/Internett)
Psykologiprofessor Kenneth Hugdahl tar oss i programmet med inn i \"sjelen\" og viser hvordan vår tankevirksomhet gir seg fysiske utslag i hjernen. (Foto: Magnus Vabø)

Kunnskap - innkjøpt
Populærvitenskapelig serie
Produsert av Univisjon A/S i samarbeid med Universitetet i Bergen
Faglig ansvarlig: Frode Thuen
Regi: Arnt Brandseth og May-Britt Skjelvik, tlf. 55 58 69 00
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41