Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 3. desember 2012 kl 20.15 Puls: Kirurgisk helaften

Hjerteoperasjon - minutt for minutt


For første gang på norsk tv skal vi vise to hjerteoperasjoner i sin helhet. Bli med Norges ledende kirurger og leger på en usensurert tur inn i hjertet.

Den tradisjonelle kirurgien, der de åpner brystkassen og hjertet, blir utfordret. Ny teknologi gjør det mulig å bytte hjerteklaffen ved å gå inn med en wire via lysken. Det høres enkelt, men faren for komplikasjoner er større.

I nesten tre timer kan du se hva som skjer under en åpen og en lukket hjerteoperasjon. I begge operasjonene skifter de en hjerteklaff, aortaklaffen.

Åpen operasjon
I den åpne operasjonen, skjærer de seg gjennom brystkassen og inn til hjertet. De overlater alle hjertets funksjoner til en maskin og kutter i hovedpulsåren for å komme inn til klaffen. Deretter skjærer de ut klaffen og setter inn en hjerteklaff fra gris, før de syr igjen. Operasjonen tar 2, 5 timer.

Lukket hjerteoperasjon
I den lukkede operasjonen går de inn via et snitt i lysken. De fører en wire opp gjennom hovedpulsåren og inn til hjertet. Via avansert røntgenteknologi kan kardiologen se hvor han befinner seg på veg til hjertet. Wire nummer to føres inn samme veg som den første. Denne inneholder en komprimert hjerteklaff. Når klaffen er framme ved inngangen fra hovedpulsåren til hjertet, blåses den opp og erstatter den gamle. Operasjonen tar 2, 5 timer.

Pasienten er i narkose, men de har gjort operasjoner av denne typen mens pasienten har vært våken. Dette er framtidens kirurgi, mener mange, men metoden har foreløpig flere komplikasjoner enn den åpne kirurgien.

Programleder Helene Sandvig og kirurg Kjell Arne Rein guider deg igjennom operasjonene.

I sendingen på NRK1 får vi være med på forberedelsene, samt begynnelsen av operasjonen.Vi fortsetter operasjonen på NRK2 kl. 2015-2240.


Produsert av NRK Fakta 2011
Programleder: Helene Sandvig
Pressekontakt: Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900