Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. januar 2009 kl 22.30 Migrapolis: Sammen til slutt

Venner for livet

Palestinske Abed Dalloul (t.v.) og tyske Michael Hoffman møttes tilfeldig på en togstasjon for 15 år siden. I dag er de naboer på Haramsøya. (NRK-foto)
Palestinske Abed Dalloul (t.v.) og tyske Michael Hoffman møttes tilfeldig på en togstasjon for 15 år siden. I dag er de naboer på Haramsøya. (NRK-foto)
I Migrapolis skal vi møte to søskenpar og to kamerater som har funnet tilbake til hverandre etter lang tid uten kontakt. Av ulike årsaker har de levd på hver sin kant av verden. Likevel er kjærligheten sterk.

Nouroz Mohammadi kom til Norge på egen hånd for litt over ett år siden. Han flyktet fra Afghanistan, og kjente ingen her. Men han visste at han hadde en eldre bror et eller annet sted i Europa.

Da han kom på Sjøvegan asylmottak, oppga han navnet til broren sin, Safdar Ali Mohammedi, og det viste seg at han hadde bodd i Norge i flere år.

Safdar kom til Norge som flyktning i 2003. Han mistet kontakten med familien i Afghanistan.

- Jeg var helt sjokkert da jeg fikk høre at broren min var i Norge, han var bare en liten gutt da jeg forlot familien, forteller Safdar.

I dag bor brødrene sammen i Alta. For to år siden giftet Safdar seg, og nå har han fått barn.

På hver sin kant av verden
I Kristiansand møter vi Eva Laading på 25 år. Hun er født i Senegal som en av tre søstre. Da Eva var fire år gammel, ble hun adoptert bort til en norsk familie, og vokste opp i Paris og i Kristiansand.

Eva har alltid holdt kontakten med sin biologiske familie i Senegal. Hun har savnet storesøsteren Celine mest. De har sendt hverandre bilder og skrevet til hverandre. Det har vært vanskelig å vokse opp i hver sitt land.

- Jeg hadde skyldfølelse da jeg var yngre for at jeg var den som fikk dra til Europa. Jeg er klar over at jeg har vært veldig heldig, forteller Eva. Samtidig har hun også vært misunnelig på søsteren sin fordi hun var den som fikk vokse opp med deres biologiske familie.

De to søstrene så ikke hverandre på ti år, fra Eva var 6 til hun ble 16 år. Savnet var stort.
For fem år siden flyttet Celina til Paris for å studere. Det gjør at søstrene får sett hverandre litt mer.

To brødre som ikke er brødre
Da palestinske Abed Dalloul og tyske Michael Hoffman møttes tilfeldig på en togstasjon i Øst-Tyskland for 15 år siden, var det ingen av dem som visste at de i dag skulle være naboer på Haramsøya på Sunnmøre.

Abed vokste opp i Gaza, og det var mens han studerte i Tyskland at han møtte Michael. De fortsatte å holde kontakten selv da Abed reiste tilbake til Gaza.

Michael bosatte seg i Norge, men han glemte ikke vennskapet deres. Han kjempet lenge for å få Abed til Norge, og hjalp Abed og kona med oppholdstillatelse, jobb og et sted å bo. Familien kom endelig til Norge i januar. Michael sender også penger til Abeds familie i Palestina.

Abed og kona er muslimer, mens Michael og familien er kristne. De hevder at forskjellen i tro ikke er noe problem. De respekterer hverandre, og mener de er et bevis på at kristne og muslimer kan leve veldig bra sammen.

- Vennskapet vår betyr mye, sier Michael. - Han er som en bror for meg.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Produksjon: NRK Østlandssendingen (2009)
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Migrapolis