Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. mars 2010 kl 20.15 Folk: Hav, himmel, høst og hummer

Fangevokteren Axelsen

Fredrik Axelsen (50) er fangevokteren som elsker livet i det fri. (Foto: Sanden Media)
Fredrik Axelsen (50) er fangevokteren som elsker livet i det fri. (Foto: Sanden Media)
Fredrik Axelsen er fangevokteren som elsker livet i det fri. Sørlandet er på sitt aller vakreste om høsten, mener han, enten man er på hummerfiske i åpen båt, på vedhogst i skogen, på dugnad i bedehuset eller på arbeid i fengselet.

- Det er galskap å betale mange hundre kroner for en hummer! Så mye er den tross alt ikke verd, sier Fredrik Axelsen (50). Han må være en av landets ivrigste og dyktigste hummerfiskere, strategisk plassert på Flekkerøya ved Kristiansand. Så nær en hummer-himmel som det går an å komme.

Men en ting er prisen og for så vidt smaken. Noe helt annet er selve jakten på "havets kardinal". Da er det snakk om ekte lidenskap. - Det blir omtrent som elgjakta for jegerne – pluss 50 prosent, sier Axelsen.

I de ti månedene av året han ikke får fiske hummer, livnærer han seg som en meget dyktig fengselsbetjent i Kristiansand kretsfengsel. Litt merkelig valg av yrke kanskje, i hvert fall for en mann som elsker friheten. Men Axelsen ser en sammenheng. Kjærligheten til menneskene, troen på Vårherre og gleden over friheten i naturen er det som gir livet innhold, føler han. Og hummeren!

Egenprodusert dokumentar (2009)
Produsent: Livar Hølland, Sanden Media 91600072
Programredaktør: Odd bjørn Rosnes, tlf 478 15 458
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900