Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. mai 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Tong Tana - det fortapte paradis

Penaner-folket og Borneos tapte paradis

Penaner-høvdingen Along Sega og Bruno Manser i
Penaner-høvdingen Along Sega og Bruno Manser i "Tong Tana – det fortapte paradiset". (Foto: Charon Film)
Med Günther Walraff-metoder, skjult agenda og falsk identitet, tok et svensk filmteam seg inn bak rekkene av bevæpnende vakter. Som falske biologer med forehavende å forske i sjeldne orkideer, nådde de fram til sveitseren Bruno Manser – ”Borneos Tarzan” – og det truede penanerfolket. Også mediene svikter regnskogsaken, mener folkene bak denne svenske dokumentaren.

Ødeleggelsen av regnskogen og utdrivningen av folkene som bor der, er noe Borneos myndigheter forsøker å legge et røykteppe over. Fra de pyramidale skyskraperne i hovedstaden Kuala Lumpur er utsikten omvendt proporsjonal – jo høyere utsiktstårn, jo mer røyk ser man fra avvirkningen av Borneos regnskoger.

Truede livsvilkår
Men et sted der inne har penanerfolket livnært seg til uminnelige tider. I den malaysiske delen av disse skogene lever penanerne. Deres livsvilkår er truet når regnskogen hugges eller brennes ned. Deres livsvilkår er også truet av misjonærer som omvender dem til kristendommen og bryter ned gamle skikker. Sveitseren Bruno Manser er mannen som har forsøkt å føre deres sak mot overmakten.

Manser har vært deres kontakt med verden utenfor gjennom fire år. Han er jaget vilt, 200 kommandosoldater er satt inn for å fange ham, og prisen på hans hode er satt til 100 000 malayiske dollar. Myndighetene vil ikke ha noen journalister inn i området eller at penanerne skal ha kontakt med folk utenfor. De vil ganske enkelt tvinge dem vekk derfra.

regnskog
Allerede i 1989 tok det svenske teamet som står bak den avslørende dokumentaren, seg fram til de indre delene av Borneo for å vise tilintetgjørelsen av verdens eldste regnskog, som er 160 millioner år gammel. Teamet dro tilbake igjen rundt tusenårsskiftet. Og man erfarte følgende: Halvparten av skogen var rasert ved første besøk – nå gjenstår bare en tiendedel. I løpet av ti år har teamet hatt en unik mulighet til å følge med i hva som hender når man skjødesløst skjærer vekk en av jordklodens friske, grønne lunger.

Man skulle tro at dette økologiske holocaust begått mot en av verdens største regnskoger, ville vekke interesse hos tv-selskaper over hele verden. Men da det svenske teamet henvendte seg til BBC, var svaret: Regnskog-saken er død. Emnet er ikke lenger interessant. Bare den dagen hele skogen og alle folkene som bor i den er utryddet, blir saken interessant. For Hollywood.


Innkjøpt dokumentar fra Charon film (Sverige)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Penaner-høvdingen Along Sega og Bruno Manser i ”Tong Tana – det fortapte paradiset”. (Foto: Charon Film)