Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. desember 2004 kl 20.25 Predikanten

Ungdom og religion

Nils Einar Samuelsen er sauebonde i tillegg til å være predikant. (Foto: NRK)
Nils Einar Samuelsen er sauebonde i tillegg til å være predikant. (Foto: NRK)
For første gang har fjernsynet fått slippe inn bak dørene hos de konservative Lyngen-læstadianerne. Vi er til stede når den unge predikanten Nils Einar Samuelsen står på prekestolen i forsamlingen, vi møter ham hjemme og blir med på sauesanking og i sauefjøset. Vi blir kjent med en varm og engasjert person, men også med en fundamentalistisk trosoppfatning.

Nils Einar Samuelsen er yngst av de ti predikantene i Lyngen. Han er bare 28 år gammel, og har valgt å bli predikant, som sin far og bestefar. I kveldens program snakker han og andre unge læstadianere om sin tro.

Skeptiske til media
Hos læstadianerne skal ikke kvinner tale i forsamlingen, homofili er syndig og de mener at det moralske forfallet i samfunnet bærer alle tegn på at vi nærmer oss den siste tid på jord. Læstadianerne er svært skeptiske til media, og særlig fjernsynet.

Lyngen-læstadianerne er splittet i to ulike oppfatninger av Bibelen. Nils Einar Samuelsen tilhører den mest konservative av de etter hvert mange retninger innefor den læstadianske bevegelsen. De omtales som fundamentalister, men liker ikke selv den betegnelsen. De stoler ikke på journalister, og liker ikke å være i søkelyset. Det er budskapet og Bibelen som er viktig, selv er de bare Herrens ydmyke tjenere. Å søke oppmerksomhet på egne vegne er både hovmodig og syndig.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Program Riks, Tromsø
Programskaper: Bård Gudmund Hansen
Prosjektleder: Bård Gudmund Hansen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252