Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. november 2001 kl 22.25 Fakta på lørdag: Liberace

Liberace, for mye av det gode

Liberace i all sin stas… (Foto: Scope)
Liberace i all sin stas… (Foto: Scope)
”For mye av en god ting er herlig!” Glamour-artisten Liberaces valgspråk kledte ham som en velmanikyrert hånd i en silkehanske. Ingen har overgått ham i å drive gjøn med det plumpe, det uekte, det smakløse – eller i å dyrke det. Den menneskelige faktor i Liberaces oppvisning var stor. ”Fakta på lørdag” gir oss et tilbakeblikk på ”kongen av kitsch”.

Et endeløst oppbud av pyntegjenstander. En tvers gjennom kitschy eksponering. Og en i dobbel forstand glitrende framføring. Helt ned til den minste detalj og polerte fingernegl. Men dette var bare den ene siden av Liberace, showbiz-fenomenet som påvirket stilen til Elvis, Michael Jackson, Elton John og en rekke andre artister.

Dobbelt-liv
Den andre siden av Liberace som BBC-dokumentaren ”Too Much of a Good Thing is Wonderful” avdekker, er den private siden av mannen. Denne siden kjempet han gjennom hele sitt voksne liv for å holde skjult.

Da Liberace døde i 1987, i sitt luksuriøse Palm Springs-palass i Sør-California, forsøkte hans påpassere å smugle liket ut av huset, foran øynene på verdenspressen. Meningen var å få utført en rask kremering, bak ryggen på myndighetene.

I stedet ble stjernens etterlevninger tatt hånd om av politiet. Etter en offentlig obduksjon, bekjentgjorde myndighetene at stjernen døde av aids. Liberace forsøkte også å skjule sin homoseksualitet med den største iherdighet. Hans elsker og eks-elskere ble førstesidestoff i aviser verden over.

Innkjøpt program fra BBC
Originaltittel: Liberace – Too Much of a Good Thing is Wonderful
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
1. Liberace i all sin stas… (Foto: Scope)
2. …og hans bil. (Foto: BBC)