Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 15. august 2005 kl 20.55 Villmark - Oppdageren: Det ville Tanzania

Hadzas-folket, det siste i sitt slag?

Bobbo Nordenskiöld hos hadzas-folket, et veidefolk i Tanazania. (Foto: SVT)
Bobbo Nordenskiöld hos hadzas-folket, et veidefolk i Tanazania. (Foto: SVT)
Vi følger med svenske Bobbo Nordenskiöld til folkegruppen hadzas, et veidefolk i Tanzania som lever helt og holdent av det naturen har å by på. De teller i dag ikke mer enn tusen individer, og en del antropologer varskuer om at deres kultur nå nærmer seg stupet. Menneskene som Bobbo møter i programmet kan med andre ord være de siste i sitt slag.

Bobbo følger hadzas-folket i deres hverdag som nesten utelukkende består i å skaffe mat, dvs. finne røtter, plukke frukter og jakte. De kan kunsten å leve og overleve. Og det gjør de helt uten husdyr eller buskap av noe slag og de dyrker ingenting. Et unikt jeger- og samlerfolk, med andre ord.

Spektakulær jakt
Deres jaktform er spektakulær, og de feller alt fra vortesvin til giraffer med bue og giftpiler.

- Dette er presis noe slikt jeg må tilbake til guttebøkene fra barndommen for å finne make til, sier Bobbo Nordenskiöld: - Bare at dette er enda heftigere!
Hadzas-folket lager sine buer selv, og giften utvinner de fra et spesielt tre. Mennene jakter, og kvinnenes oppgave er å samle røtter og frukter. Når jakt- og innhøstingsforholdene blir dårlige, flytter de til en annen plass.

Fritt, men hardt
Turen går med andre ord til et folk som lever et fritt, men hardt liv. En tilværelse som må mestres, dag for dag. Likevel har dette folket ingen høy status i Tanzania. Regjeringen har ved mange anledninger forsøkt å få dem til å bli bofaste. Hadzas-folkets tilværelse hardner i takt med at deres jaktområder og rettigheter krymper.

Mer om serien
Gjennom åtte programmer tar svenske Bobbo Nordenskiöld seerne med på reiser utenfor allfarvei, til mennesker og steder langt vekk fra den vanlige turiststrømmen. Følg med på spennende ekspedisjoner bl.a. til Nord-Vietnam, Kerala på Indias vestkyst, inn i det ville Tanzania og på skogstur gjennom taigaen.

Bobbo Nordenskiöld er for øvrig etterkommer av Adolf Erik Nordenskiöld som oppdaget Nordøstpassasjen og Otto Nordenskjöld som ledet den første svenske ekspedisjonen til Sydpolen.

Svensk reiseserie i åtte deler (2003)
Originaltittel: Vildmark – Upptäckaren
Produsert av: Sveriges Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57