Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. desember 2004 kl 21.20 Jeppe på Bjerget

Holberg-klassiker for fulle hus

Bjarte Hjelmeland sjarmerte publikum på Nationaltheatret i senk med sin Jeppe. (Foto: Nationaltheatret)
Bjarte Hjelmeland sjarmerte publikum på Nationaltheatret i senk med sin Jeppe. (Foto: Nationaltheatret)
Anmelderne jublet og publikum strømmet til da Bjarte Hjelmeland sist vinter inntok Nationaltheatrets hovedscene som drukkenbolten Jeppe. Nå byr NRK Drama på en sceneoverføring av den sprelske forestillingen.

Denne julen kan seerne få oppleve to av Nationaltheatrets største nyere suksesser på tv-skjermen. Først ut er "Jeppe på Bjerget" 2. juledag, og på nyttårsaften står den overdådige komedien "Figaros bryllup" med Kim Haugen og Thorbjørn Harr for tur.

Jeppe på bergensk
I Nationaltheatrets oppsetning av Ludvig Holbergs folkekomedie får Bjarte Hjelmeland briljere på kav bergensk i rollen som den forfyllede bondeknølen Jeppe.

Han deler scenen med en sprell levende minigris ved navn Helmer samt et knippe velopplagte skuespillere, deriblant Marit Adeleide Andreassen som Nille, Nils Ole Oftebro som baronen og Per Egil Aske som Jacob Skomaker.

Modernisert
Den erfarne danske Holberg-tolkeren Kim Bjarke som står for regi og bearbeidelse, har sammen med scenograf og kostymeansvarlig Tine Schwab pustet samtid inn i Jeppes verden. For eksempel bruker Nille en Volta støvsuger til å slå Jeppe med i stedet for en feiekost, og baronens lakeier har joggesko på føttene.

Selv om "Jeppe på Bjerget" hadde premiere så sent som 6. desember i fjor, medvirket suksessen til at Nationaltheatret satte tidenes publikumsrekord i 2003. Billettene til samtlige 64 forestillinger ble revet bort, og da stykket ble tatt av plakaten nå i sommer, var det sett av nesten 37.000 publikummere.

"Bjarte Hjelmeland og grisen Helmer sjarmerer publikum i senk", skrev Aftenpostens anmelder. "Hjelmeland er hylende komisk, overfylt av nyansert mimikk", het det i VG, mens Dagbladet omtalte forestillingen som "en øyeblikkelig klassiker".

Komedie av Ludvig Holberg
TV-overføring fra Nationaltheatrets hovedscene
Regi: Kim Bjarke
Scenografi: Tine Schwab
I rollene: Bjarte Hjelmeland (Jeppe), Marit Adeleide Andreassen (Nille), Per Egil Aske (Jacob Skomaker), Nils Ole Oftebro (baronen/dommeren), Henrik Mestad (kammertjener/rettsbetjent), Per Christian Ellefsen (lakei/doktor/advokat), Jan Gunnar Røise (lakei/doktor/advokat), Thorbjørn Harr (sekretær), Finn Schau (ridefogden), Liv Bernhoft Osa (ridefogdens kone)
Prosjektleder NRK Drama: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt NRK: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99