Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. april 2006 kl 22.30 Safari

Kunst i polare strøk

Safari: Marte Spurkland er programleder for Safari. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Safari: Marte Spurkland er programleder for Safari. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Marte Spurkland har tatt turen til Svalbard for å finne ut hva som skal til for å bygge og lage kultur i polare strøk. Hun ser også på kunst som er inspirert av, eller befinner seg i, ekstreme områder som dette.

I gnistrende kald svensk vinter møter vi kunstneren Monica Edmondson som arbeider med vinter som tema og motiv. Hun vil gjenskape vinteren i glass, men forunderlig nok er det sterke, varme farger hun bruker. - Jeg ser mye varme i et bål eller et skispor, sier Edmondson.

Ildskulptur
Safari møter den finske kunstner og lærer Maria Huhmarniemi som setter opp ildeskulpturer under den årlige vinterfestivalen i Kirkenes, Barents Spetakkel. Vi følger oppbyggingen av skulpturene og ildpåsettelsen som skjer på Førstevann utenfor Kirkenes by.

Lyskunst i ekstremkulde
Vi har sett hvordan kunstnere blir inspirert av, og foreviger vinteren. Men det finnes de som forholder seg helt annerledes til alt dette kalde og hvite. En gang i året inviterer den russiske byen Petrozavodsk til internasjonal vinterfestival. I år var to nordmenn innbudt til å skape litt følelse av varme i det iskalde vinterværet.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ingerid Nordstrand, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Helle Johnsrud
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252

Vises også i Nett-TV.