Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. mai 2004 kl 10.00 Familiefilm: Slipp Willy fri

Gutten og spekkhoggeren

12 år gamle Jesse og spekkhoggeren Willy har én ting felles – de har ingen familie. De to møtes tilfeldigvis i en fornøyelsespark, og et uvanlig vennskap oppstår.

Jesse (Jason James Richter) er en foreldreløs gutt som har flyttet fra fosterhjem til fosterhjem, og som nå frister tilværelsen som uteligger. En kveld blir han tatt på fersk gjerning sammen med kameraten Perry mens de dekorerer en fornøyelsespark med graffiti. Politimannen som kniper dem, mener Jesse trenger trygghet og faste rammer under oppveksten. Derfor sørger han for at Jesse får et nytt hjem hos Glen og Annie Greenwood (Michael Madsen og Jayne Atkinson). Den første tiden blir imidlertid konfliktfylt.

Uvanlig vennskap
Jesse blir satt til å fjerne graffitien i fornøyelsesparken. Parkens nye attraksjon er spekkhoggeren Willy som skal trenes opp til å gjøre kunststykker. Men Willy er nærmest i sjokktilstand etter at han ble tatt fra sin familie. Derfor reagerer han ikke som forventet på trenernes opplegg.

Willy og Jesse er begge havnet på et sted hvor de ikke hører hjemme eller passer inn, men mellom de to etableres det et følelsesmessig bånd. Med Jesses hjelp begynner Willy å vise lovende takter som underholder. Jesse på sin side utvikler en ny ansvarsfølelse og kommer etter hvert bedre overens med sine nye fosterforeldre.

Eieren av fornøyelsesparken synes imidlertid ikke Willy gjør raske nok framskritt. Med en forsikringssum på én million dollar har han regnet ut at Willy er mer verdt død enn levende. Da er det Jesse setter i gang sin plan for å redde sin beste venn.

Amerikansk familiefilm fra 1993
Originaltittel: Free Willy
Regi: Simon Wincer
I rollene: Jason James Richter, Lori Petty, Jayne Atkinson, August Schellenberg, Michael Madsen, Michael Ironside
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 72 36