Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. oktober 2002 kl 20.10 Lonely Planet: New Orleans

New Orleans' originale verden

Reporter Justine Shapiro tar oss i kveld med til New Orleans' originale verden. Denne jazzens fødeby er helt annerledes enn alle andre byer i USA. Opprinnelig var New Orleans navnet på en fransk koloni som i 1803 ble solgt til amerikanerne for omkring 15 millioner dollar. Og hvorfor solgte franskmennene denne kolonien? Jo, fordi Napoleon trengte mer penger til sine krigføringer!

Naturligvis er det The French Quarter som først og fremst pirrer turistenes nysgjerrighet. Bydelen preges av eksotisk arkitektur, dominert av små trebygninger som tidligere var kvarter for slaveeiernes elskerinner. I dag er det jazzen, den opprinnelige gladjazzen, som dominerer bildet. Hit kommer musikkelskere fra hele verden for å følge sporene etter de berømte stilskaperne.

Gammel begravelsesskikk
Justine drar fra bysenteret ut til et rikmannsområde der rike amerikanere i sin tid slo seg ned fordi de følte seg lite velkomne inne i byen. Her ute besøker hun en meget spesiell kirkegård der man fremdeles følger en gammel begravelsesskikk.

New Orleans er nemlig bygd på en flate som ligger lavere enn havets overflate. Dette har forskjellige konsekvenser. Blant annet kan man ikke som andre begrave sine døde ned i jorden. De blir begravet over i høyst ualminnelige sarkofager. Her ligger den døde og tørker et helt år under Louisianas stekende sol. Dernest blir asken skjøvet til side for å gi plass til familiens neste offer.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere.

I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53