Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 11. mars 2006 kl 20.10 Profil: Friheten fører folket

Et ikon om opprør

Mange tror at maleriet med tittelen "Friheten fører folket" handler om den franske revolusjonen i 1789, men det gjør det ikke. Derimot illustrerer det opprøret i Paris i 1830.

Kvinnen som symboliserer friheten, har et klassisk utseende kombinert med en visjonærs glødende blikk og attributtene til en energisk, ung landsmoder. Ved føttene hennes ligger alt rotet etter det gamle regimet, samt noen av dets døde eller døende fotsoldater.

Maleriet både sjokkerte og inspirerte. Det var bortgjemt i mange år, men er i dag et av verdens mesterverk med tema revolusjon og opprør.

Eugene Delacroix
Eugene Delacroix (1798-1863) er romantikkens største kolorist. Han ble tidlig elev av Guérin, og ble påvirket av sin medelev Géricault. I likhet med Géricault bekjempet han den akademiske klassisisme. Delacroix stilte første gang ut på Salongen i 1822 med "Dante og Vergil", og i 1824 med "Massakren på Khios". Disse maleriene ga støtet til hissig debatt mellom klassisister og romantikere. I 1824 ble han så begeistret for John Constables maleri "Høyvognen", at han omarbeidet sitt eget bilde og tilegnet seg teknikken med de rene fargeflekkene som siden skulle bli så viktig for impresjonismen.

Musée Delacroix ligger i en hage i St. Germain-des-Prés i Paris, og har skisser, trykk og oljemalerier av kunstneren. Han bodde og arbeidet her 1857-1863. Leiligheten i annen etasje og atelieret i hagen utgjør nå et nasjonalt museum, hvor det regelmessig holdes utstillinger av hans malerier.

Britisk dokumentar (BBC Worldwide)
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78