Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 24. april 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Snøløve

Gaupe møter menneske

Trond Berg med gaupeunger (Foto: John Odden)
Trond Berg med gaupeunger (Foto: John Odden)
Da NRKs Trond Berg skulle forsøke å få bilder av det sjeldne og sky kattedyret gaupa, var han forberedt på å lage en villmarksfilm – fra de dypeste skoger og de villeste juv. Slik ble det ikke.

- Noe av det mest oppsiktsvekkende med gaupa er at den lever så tett innpå folk, og likevel så sjelden blir sett, sier programskaperen. – Jeg har sett den spise byttet få meter unna riksveien mens bilene suser forbi, jeg har sett den ligge på hyttetrappa og slikke potene, og jeg har filmet den fra taket på mitt eget hus.

Kontakt med mennesker
Gaupas liv er sterkt påvirket av menneskene. Stadig konfronteres de med oss. I programmet møter vi tre gauper som er blitt radiomerket, en hann og to hunner.

Vi får også høre at gauper blir fanget og bedøvet av forskere, de blir forsøkt skutt av jegere, og de må hele tiden unngå å bli påkjørt.

Men samtidig er de nødt til å oppsøke mennesker, særlig om vinteren. Grunnen er at favorittbyttet, rådyr, holder seg i kulturlandskapet i den kalde årstiden. Og gaupa følger etter.
Likevel er det få mennesker som noen gang har sett en gaupe.

Om sommeren kan det bli konflikter når rovdyret, særlig hanner og unggauper, møter sau.

Yngletid
De to hunnene vi møter i programmet, trekker seg tilbake når yngletiden nærmer seg. Da finner de seg noen bortgjemte steder i skogen og får unger. Den ene får tre, den andre får to. Men å skaffe seg mat nok slik at det blir melk til tre unger er vanskelig. Snart har begge hunnene to hver.

- Den aller største opplevelsen var å oppleve ungene i vilter lek - i gaupenes aller helligste, sier Trond Berg. - For hunnene er forsiktige, og gjemmer ungene godt. Helst i de villeste, mest utilgjengelige stedene i skogen. Til slutt fant jeg et sted der det var mulig å observere ungene uten å skremme dem. I blokkmark og steinur hoppet og spratt lekelystne gaupeunger. Det var virkelig en villmarksopplevelse.

Seks års arbeid
Det er seks år siden Trond Berg startet opptakene til "Snøløve". Han har samarbeidet med gaupeprosjektet til Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). Prosjektet har radiomerket over femti norske gauper siden 1995.

Til å begynne med var det langt mellom hver gang han så et dyr. – Men jeg har fått mer dreisen på det etter hvert. Du utvikler en viss følelse for hvor dyra vil komme, og da gjelder det å være der. Til sammen har jeg kanskje brukt et drøyt årsverk på den 50-minutters filmen, samtidig som jeg har jobbet med andre "Ut i naturen"-produksjoner.

Ville gauper kan bli over femten år gamle. Men det er det ikke mange som blir. NINAs gaupeprosjekt har vist at jakt, lovlig og ulovlig, er den suverent største dødsårsaken blant stasjonære gauper. Og de tre individene i "Snøløve" slipper heller ikke unna farene. For en norsk gjennomsnittsgaupe er ikke spørsmålet om man blir skutt, men når…

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programansvarlig: Trond Berg, tlf: 95 17 72 98 trond.berg@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Pressekontakt:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no