Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 23. februar 2003 kl 23.20 Migrapolis

Smeltedigel

Langs løpebåndet ved Ringnes på Gjelleråsen arbeider folk fra til sammen 25 nasjoner, blant andre Mir Rizwan Ullah fra Pakistan (Foto: NRK)
Langs løpebåndet ved Ringnes på Gjelleråsen arbeider folk fra til sammen 25 nasjoner, blant andre Mir Rizwan Ullah fra Pakistan (Foto: NRK)
”Migrapolis” besøker denne uka flere bedrifter som ikke ville ha klart seg uten utlendinger. Vil skal til Den Norske Opera som har ansatte fra 30 forskjellige nasjoner, og til Ringnes som har bønnerom for muslimer. Vi besøker også AIESEC, verdens største studentorganisasjon.

Over halvparten av danserne ved Den Norske Opera kommer fra utlandet, og ved operaen totalt finnes det ansatte fra 30 forskjellige nasjoner. Tre enkle grunner gjør at samarbeidet går knirkefritt - god disiplin, felles mål, og engelsk som arbeidsspråk, sier den tyske danseren Christopher Kettner. Dessuten har dansere en klar fordel - kroppspråket holder!

Selv har Kettner danset i Norge i ni år, med kritikerroste solistroller i mange ballettforestillinger bak seg, blant annet i ”Tornerose” og ”Dracula”. Reporter Lotten Christiansen blir med ham bak scenen.

Internasjonalt på ”løpende bånd”
Langs løpebåndet ved Ringnes på Gjelleråsen arbeider folk fra til sammen 25 nasjoner. - Vi tenker mest på å gjøre jobben vår, og da er vi ikke så opptatt av kulturelle forskjeller. Det sier Mir Rizwan Ullah som selv er pakistaner. Rizwan setter pris på at forholdene blir tilrettelagt, blant annet med halal-mat og bønnerom for muslimer.

Reporter John Noceda blir med Mir Rizwan Ullah en dag på jobben for å se nærmere på hvordan folk med svært ulik bakgrunn trives tett innpå hverandre til daglig. Vil en mannlig pakistaner akseptere en kvinnelig vietnamesisk sjef, og hva betyr det at landsmenn flokker seg sammen i lunsjpausen? Det er spørsmål John stiller seg.

Internasjonal ”menneskehandel”
Studentene i AIESEC mener at internasjonal utveksling av mennesker og kompetanse er avgjørende for toleranse og global forståelse. AIESEC har 30 tusen medlemmer i 80 land og er registrert av FN som den største studentorganisasjonen i verden. Organisasjonen jobber med ”menneskehandel” – i positiv forstand – for å skape større global forståelse. I praksis betyr dette at studenter arbeider et år i utlandet. Her i landet har organisasjonen lokale avdelinger i Oslo, Bergen og Trondheim.

Åsmund Alvik er en av de norske studentene som arbeider frivillig med å formidle utenlandske studenter til norsk næringsliv, en jobb som kan være ganske tung her i landet, forteller Åsmund til reporter Karyn Bennett-Lund. Hun blir med ham for å treffe noen av de utenlandske studentene som jobber i Norge for tiden.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Marianne Mikkelsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 inger.larsen@nrk.no