Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 25. desember 2000 kl 20.55 Den Stundesløse: - del 1

Den Stundesløse: - del 1 (ttv)


NRK1 1. juledag mandag 26. desember kl 20.55
Den stundesløse (1:2)

Ellevill Holberg - blott til lyst

1. og 2. juledag byr NRK1 på en ellevill helaften med Ludvig Holbergs komedie \"Den stundesløse\". Nationaltheatrets oppsetning, med Per Theodor Haugen, Kai Remlov, Kjersti Holmen og Gørild Mauseth i noen av de sentrale rollene, høstet ovasjoner da forestillingen gikk for fulle hus høsten 1999. Her er det bare å overgi seg!

I \"Den stundesløse\" møter vi Vielgeschrey, som har så mange gjøremål at han ikke får utrettet noen verdens ting. Han vil at datteren Leonora skal gifte seg med en bokholder, men selvsagt elsker datteren en annen og har helt andre planer. Vielgeschreys pike, Pernille, legger en slagplan for hvordan hun og Leonora skal lure Vielgeschrey, slik at datteren til syvende og sist får den hun egentlig elsker.

En enkel komedie med forviklinger altså, men Nationaltheatret byr på en boblende overskuddsoppsetning med voldsom spilleglede. Det hele blir så hylende morsomt at blaserte teateranmeldere ga seg ende over i begeistring.

Fristilt fra konvensjonene
Blant teateranmelderne som lot seg fenge, var Dagbladets Hans Rossiné som absolutt hadde sans for teatrets tilnærming til nasjonalmonumentet Holberg: \"For er ikke dette akkurat hva teatret i dag, og hele tida, skal gjøre? Fristille seg fra konvensjonene, søke inn til de dramatiske hovedpulsårene og presentere stoffet nytt, freidig og friskt.\" Og selv var anmelderen ikke i tvil om at en komediesuksess som dette var den beste gaven Nationaltheatret kunne få til sitt hundreårsjubileum.

Norskfødte Ludvig Holberg ble den moderne danske litteraturens far i det 18. århundre. Han satte komedie og satire på dagsordenen i en tid preget av opplysningsiver og rasjonalisme.

Og selvsagt, bak komedien lurer også tragedien. Så også hos Vielgeschrey i Per Theodor Haugens skikkelse. Han er en mann som er en hjelpeløs fange av alle sine unyttige gjøremål, stress og mas, og som sitter alene tilbake.

Blant de øvrige store rollene står Kjersti Holmen som tjenestepiken Pernille. Hun er sjef og koker sammen intrigene som skal til for at hennes bestrebelser skal lykkes, nemlig at Vielgeschreys datter kan følge sitt hjerte og ikke farens pålegg.

Stykkets andre akt sendes 2. juledag kl 21.05.

NRK1 mandag kl 20.55 og tirsdag kl 21.05

Komedie av Ludvig Holberg
Overføring fra Nationaltheatret
Regi: Kim Bjarke
Scenografi og kostymer: Lisbeth Narud
Produsent: Lars Abrahamsen
Tv-regi: Roald Øyen

I rollene:
Vielgeschrey, den stundesløse: Per Theodor Haugen
Leonard, hans bror: Kai Remlov
Leonora, hans datter: Gørild Mauseth
Magdelone, hans husholderske: Mona Hofland
Pernille, hans pike: Kjersti Holmen
Anne, hans kokkepike: Astrid Folstad
Kristen Griffel: Morten Faldaas
Kristoffer Federmesser: Even Rasmussen
Jens Sandbüchs: Robert Skjærstad
Lars Dintfass: Henrik Scheele
Leander: Eindride Eidsvold
Corfitz: Per Christensen
Erik Madsen, bokholder: Ole-Jørgen Nilsen
Peder Eriksen, hans sønn: Per Frisch
Oldfux: Kim Haugen
En barber: Gerhard Bjelland
En bonde: Rolf Arly Lund
En skredder: Lars Wikdahl
En notar: Mats Eriksen
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
1. Per Theodor Haugen som den stundesløse Vielgeschrey og Kjersti Holmen som den intrigante, men velmenende tjenestepiken Pernille. (Foto: Nationaltheatret/Leif Gabrielsen)

2. Vielgeschrey (Per Theodor Haugen) er fanget i alle sine utnyttige gjøremål.

3. Pernille (Kjersti Holmen) legger en slagplan for at Leonora (Gørild Mauseth) skal få gifte seg med den hun elsker. (Foto: Nationaltheatret/Leif Gabrielsen)

4. Nationaltheatrets oppsetning av \"Den stundesløse\" høstet ovasjoner da den gikk for fulle hus på Hovedscenen høsten 1999. (Foto: Nationaltheatret/Leif Gabrielsen)