Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. oktober 2006 kl 17.25 Grenseløs kjærlighet: Avholdenhet

Kjærlighetsoffer

Fatuma Kadir Mudey og Vegard Eide Dall ble gift i Norge etter islamsk skikk. (Foto: NRK)
Fatuma Kadir Mudey og Vegard Eide Dall ble gift i Norge etter islamsk skikk. (Foto: NRK)
Ofte kan kjærlighetspar med ulik nasjonal bakgrunn føle seg presset til å avstå noe for å vinne kjærligheten. I "Grenseløs kjærlighet" møter vi et norsk/somalisk, et finsk/litauisk og et finsk/sudanesisk par.

Blant annet får vi være med på et muslimsk bryllup i Trondheim mellom norske Vegard Eide Dall og somaliske Fatuma Kadir Mudey. For Fatumas skyld er Vegard blitt muslim, men han synes ikke det er noe offer.

Fatuma var flyktning fra Somalia da de to ble kjent med hverandre gjennom en felles venninne i Trondheim. Både venner og familie ble overrasket da det unge paret bestemte seg for å gifte seg og Vegard konverterte til islam.

- Selvfølgelig er det nokså fremmed for meg at vi ikke kunne fortsette å være et par uten å gifte oss, men den somaliske tradisjonen tillater ikke det, sier Vegard.

I innslaget møter vi det unge paret under bryllupsforberedelsene. Vi blir med på det to dager lange bryllupet og følger dem på en del av bryllupsreisen. Den går langs Atlanterhavsveien til Averøy utenfor Kristiansund.

Vilma og Wilhelm
Vilma Nouro føler at hun måtte avstå en hel del da hun giftet seg med finlandssvenske Wilhelm Nouro og flyttet fra hjemlandet Litauen. Hun lengter hjem støtt, til sin litauiske familie, til slekt og venner. Og ikke minst lengter Vilma etter å snakke sitt eget morsmål. Med sine to sønner snakker hun utelukkende litauisk.

- Kanskje kan vi flytte til Litauen en dag, og da er det godt å kunne språket, sier hun.

Aziz og Päivi
Aziz Taher er fra Sudan, driver en legepraksis utenfor Helsingfors og er gift med finske Päivi, også hun lege. Begge husker hvordan det var da de møttes som legestudenter for 20 år siden i St. Petersburg, som da het Leningrad.

- Det var en tid med visjoner om solidaritet og fellesskap, og vi tenkte ikke så mye på at vi hadde ulik hudfarge eller at vi kom fra forskjellige verdensdeler, minnes Päivi. Vi følger med paret på en reise til St. Petersburg, der de ikke har vært siden studiedagene.

Det blir et følelsesladet gjensyn, og minnene om Leningrad, om en annen tid og om andre vurderinger, strømmer på. - Før var det kommunistene som var problemet, nå stilles muslimer opp mot kristne, bemerker de.

- Det er forferdelig å leve i en verden der islam stilles opp mot kristendomen. Slik var det ikke i begynnelsen da vi var nygift, sier Päivi.

Mer om serien
Statistikken viser at interkulturelle forhold er mer og mer vanlig. Nå blir hvert femte ekteskap i Norge inngått mellom personer med ulik nasjonalitet. Det er dette "Grenseløs kjærlighet" handler om, en feelgood-serie med masse varme og humør. Vi møter tre ulike par i hver sending. I fire av programmene møter vi par fra Norge.

Temaene som kommer opp i løpet av serien, er velkjente, men får her en spesiell vri. Det handler om lovens bokstav. Om samliv. Om det mannlige-kvinnelige-menneskelige. Familie og barn. Slekt og venner. Det handler også om unik kjærlighet – og vår tids grenseløse kjærlighetsmøter som er med å forandre de norske, svenske, danske og finske samfunnene.

Serien er en samproduksjon mellom NRK og de nordiske søsterselskapene.

Nordisk dokumentarserie i 7 deler (2005)
Prosjektleder og regi, NRK: Kjetil Saugestad
Produsert av: Utbildningsradioen (UR), i samproduksjon med NRK, DR, YLE og FST
Kontakt i NRK Østlandssendingen: Kjetil Saugestad, tlf 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
Tidligere sendt 15.11.05