Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 26. oktober 2007 kl 20.10 Dokumentar: For farlig for frihet

Alle deres dager på institusjon

Eva Engstrup er en av de få kvinnene på institusjonen Kofoedsminde som er dømt for forsøk på drap. (Foto: DR)
Eva Engstrup er en av de få kvinnene på institusjonen Kofoedsminde som er dømt for forsøk på drap. (Foto: DR)
Uegnet til straff – samtidig som de er for farlige for frihet. I en dansk dokumentar ser vi hva som gjøres med denne typen kriminelle i vårt naboland.

Danmarks Radio fikk i fjor som første kringkastingsselskap adgang til å filme inne på institusjonen Koefoedsminde. Det er en anstalt for utviklingshemmete som er til behandling på ubestemt tid for de verst tenkelige forbrytelser.

Dokumentaren "For farlig for frihet" tegner et portrett av en gruppe av Danmarks farligste forbrytere: Utviklingshemmete som i mange tilfeller slett ikke er klar over hva de har gjort galt og som er dømt til forvaring på ubestemt tid.

Fritheten på den andre siden
Friheten ligger på den andre siden av et høyt piggtrådgjerde bak et grønt beplatningsfelt. Allikevel er Kofoedsminde ikke noe fengsel. "Langt tilbake på 80-tallet var det en her som klarte å klatre over gjerdet med fotballstøvler, "forteller beboeren Kim Schmidt. Selv kan Kim ikke tenke seg å kopiere rømningen: "Så får man jo bare flytte tilbake til start og begynne forfra her inne," forklarer han.

For Kim Schmidt og de 36 andre beboerne på Danmark best sikrete institusjon, Kofoedsminde ved Rødbyhavn på Lolland, er friheten en ubestemmelig størrelse. Beboerne er ifølge straffeloven uegnet til alminnelig fengselsstraff pga. av deres lave intelligenskvotient, men samtidig er det små utsikter for en tilværelse på den andre siden av den grønne innhegningen.

Eva, Jubas og Kim Schmidt
Hverdagen på Kofoedsminde er preget av kampen for å oppnå en større grad av frihet.

Eva Engstrup er en av de få kvinnene på institusjonen som er dømt for forsøk på drap. Hun drømmer om en times frihet utenfor gjerdene, men hennes ukontrollerbare temperament truer som så mange ganger før med å komme i veien.

Jubas, en annen beboer, har også problemer med å tøyle sitt sinne. Bare i løpet av det siste halvåret var han involvert i fem voldsepisoder, alle så alvorlige at han nå må møte i byretten. Jubas har vært på Kofoedsminde i ti år, og han elsker å arbeide i institusjonens hageanlegg, for der er det – med Jubas’ egne ord – "høyt under taket".

I programmet møter vi også hobby-musikeren Kim Schmidt. Han liker dårlig å fortelle om hvilken forbrytelse som har brakt ham til Kofoedsminde. "Jeg rømte med en pike bort fra familien hennes", sier han, og har ikke lyst å fortelle mer. Han vet at han kommer til å ende sine dager på en institusjon. Kim Smith bruker det meste av tiden til å øve på keyboardet. Nå er han klar for Kofoedsmindes store musikkfestival dit Kims storebror skal komme på besøk.

Resten av livet?
"For farlig til frihet" er et program om seire og nederlag, om ulykkelige barndomsminner, selvfornektelse og frihetstrang. Spørsmålet er hva som betyr mest når vi straffer de utviklingshemmede hardere enn de normalt begavete kriminelle? Klarer vi å kombinere rettssikkerhet og menneskerettigheter? Disse menneskene isoleres fra samfunnet som omgir dem, mot sin vilje og i langt mer tid enn den fengselsdommen som en normalt begavet ville fått for en tilsvarende forbrytelse. Ofte må de "sone" resten av sine liv. Men hva er alternativet?


Dansk dokumentar (2007)
Originaltittel: DR 1 Dokumentar - For farlig til frihed
Produsert av: DR/Nordvisjonsutveksling
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no