Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 10. desember 1999 kl 22.30 Blikktrommen

Blikktrommen (t)


NRK2 fredag 10. desember kl 22.30
Blikktrommen

Tysk historie i dvergperspektiv

Vesle Oscar vokser opp i mellomkrigstidens Tyskland. Allerede som treåring har han gjennomskuet den voksne verdens forstillelse, svik og løgn. Han bestemmer seg for ikke å vokse mer. Med sine to hemmelige våpen - trommen og skriket - vil han bekjempe hykleriet. \"Blikktrommen\" bygger på nobelprisvinner Günter Grass\' roman av samme navn.
Blikktrommen er fabelen om gutten som ikke ville vokse. I en alder av tre år finner lille Oscar ut at voksenverden ikke er noe å trakte etter og bestemmer seg for å forbli liten.
I fristaden Danzig observerer han det tyske riket vokse seg større og større, fra et ståsted litt nedenfor beltestedet. Oscars beste venn er en blikktromme som han hele tiden går med på magen. Forsøker noen å ta den fra ham, skriker han så skingrende at stemmen hans kunne knuse glass. Tross sin beskjedne størrelse trommer Oscar seg vei gjennom hverdagen.

Latterliggjør nazismen
Hans nesten magiske evne til å øyne mekanismer bak kulissene i livet til sine medmennesker gjør at han på et usynlig vis klarer å påvirke det som skjer rundt ham. Nazistiske partimøter blir forvandlet til latterlige danseball på Oscars kommando. Han hjelper sin far og tilkommende stemor med å få barn. Mens den pågående verdenskrigen stadig gjør livet hardere for folk rundt ham, ser Oscar ut til å klare seg. Og ikke før bolsjevikene toger inn for å befri restene av et krigsherjet Danzig, ser Oscar seg nødt til å endre sin forlengede barndom. 21 år gammel begraver han blikktrommen og bestemmer seg for å vokse.

Først bok - så film
Basert på Günter Grass\' legendariske etterkrigsroman er \"Blikktrommen\" en reise gjennom de mørkere kapitler i tysk historie. Oscar leder oss gjennom Tysklands 20-, 30- og 40-tall hvor seire og tap, forvirrede ideologier og bitterhet følges ad.
Regissøren Volker Schlöndorff tilhører en generasjon tyske filmskapere som valgte å tilnærme seg sitt eget lands grusomme fortid på en ny og selvransakende måte. \"Blikktrommen\" gir et inntrykk av de absurditeter som oppstod i skyggen av Hitler og hans regime. Ved hjelp av et nesten surrealistisk filmspråk makter Schlöndorff å gi oss en annerledes tilnærming til nazismens virkemåte, som for øvrig er svært lik den vi finner i romanen til Günter Grass.
Günter Grass var selv svært positiv til filmprosjektet og var aktivt med på arbeidet med dialogen. Han var også svært entusiastisk til Schlöndorffs valg av hovedrolleinnehaver, 12 år gamle David Bennent. Med en fabelaktig innlevelse klarer denne lille gutten med sitt spill å visualisere Günter Grass\' helt unike karakter.
\"Blikktrommen\" delte Gullpalmen i Cannes med Coppolas \"Apocalypse now\" i 1979.

NRK2 fredag kl 22.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
12 år gamle David Bennent trollbant juryen i Cannes med sitt glitrende skuespill i hovedrollen som Oscar i \"Blikktrommen\".

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Tyskland (1979)
Originaltittel: Die Blechtrommel
Regi: Volker Schlöndorff
Med David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Daniel Olbrychski, Berta Drews, Katharina Thalbach, Heinz Bennett, Charles Aznavour m.fl.
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41