Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. februar 2002 kl 22.30 Voices from the Edge: Store lille Trude Mette

Ærlig og sårbar komiker

Som komiker forteller Trude Mette om behovet for kjærlighet og aksept. (Foto Benedicte Orvung)
Som komiker forteller Trude Mette om behovet for kjærlighet og aksept. (Foto Benedicte Orvung)
Regissør Benedicte Maria Orvung har laget en nær og følelsesladet film om komikerfenomenet Trude Mette Johansen. Orvung mottok heder og ære for denne dokumentaren på Filmfestivalen i Tromsø i januar, og vant også pris i USA på Moondance Filmfestival for beste korte dokumentarfilm samme måned. I dokumentaren skildres det sårbare mennesket bak den tøffe stand up-komikermasken.

Vi får oppleve humorens bakside. – Det er ikke noe det ligger så mye smerte bak som akkurat komedie, åpner Trude Mette, fordi komedien blir den ekstreme utveien for å overleve. Vi møter en dønn ærlig og raus komiker. Hun byr på seg selv, og forteller om sin kamp og sine oppvekstvilkår på det lille stedet Mehamn ytterst på Finnmarkskysten. Der oppe på vidda, ved havet og i naturen fant den storvokste Trude Mette den lille Trude Mette igjen.

Tårer
Blant gravstøtter, en rønne av et barndomshjem og et hav av tårer forteller hun om behovet for kjærlighet og aksept. Derfor står hun nå på scenen. For å bli sett og hørt. Hun harselerer freskt og rått med seg selv og sine svakheter, og det er blitt hennes varemerke. Trude Mette sier hun føler seg liten. Regissør Orvung ser på henne som modig. For i det øyeblikket du innser at du er liten – da blir du akkurat det motsatte.

Filmen berører og vekker sterke reaksjoner blant publikum. Både latter og gråt, og noen blir provosert. Benedicte Orvung presenterer en bittersøt verden som ikke slipper taket, også lenge etter at du har sett filmen.

Norsk produksjon
Regi: Benedicte Maria Orvung
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 ()

Bilder:
1 Som komiker forteller Trude Mette om behovet for kjærlighet og aksept. (Foto Benedicte Orvung)

2 Trude Mette (t.h.) harselerer rått og freskt med seg selv, noe regissøren Bendicte Orvung (t.v.) setter pris på. (Foto: Christina Bjerkaas, Villspor)