Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. januar 2008 kl 19.55 Faktor: Med Britt til Nordpolen

Mot Nordpolen i sørpe

Britt Thorstensen over råkene mot Nordpolen. Foto:NRK)
Britt Thorstensen over råkene mot Nordpolen. Foto:NRK)
Britt Thorstensen ble kåret til "Årets Villmarking" i 2007. Men den 48 år gamle læreren fra Bamble i Telemark visste nok ikke helt hva hun gikk til da hun meldte seg på Børge Ouslands ekspedisjon til Nordpolen.

"Den siste breddegraden" har som mål å gå de siste 111,2 kilometerne inn til Nordpolen – fra 89 til 90 grader nord. For drøyt 200.000 kroner får et lite knippe mennesker muligheten til å gå på ski under Ouslands ledelse fram til verdens ytterpunkt.

Is på lavmål
Men 2007 var det året da isen i Arktis nådde sitt historiske lavmål. Omfattende issmelting rystet en hel verden av klimaforskere. Dette var det ennå ingen som visste da ekspedisjonen ble satt av på isen fra et russisk helikopter seint i april.

Brutalt møte
Britt fikk et brutalt møte med Arktis. Ekspedisjonen ble tidlig rammet av voldsomt uvær og måtte overnatte på et isflak i liten storm. Den metertykke isen som er vanlig så langt nord, var nesten borte. I perioder måtte Britt vasse i issørpe og gå fra isflak til isflak, omgitt av råker og åpent vann. Ousland selv mener årets ekspedisjon var den tøffeste i sitt slag noensinne.

Klarer Britt å nå Nordpolen før hun hentes ut igjen av helikopteret?

Produsert av NRK Program riks, Trondheim
Programansvarlig: Henning Skjæret, tlf: 7388 1200 henning.skjæret@nrk.no
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no