Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 15. oktober 2007 kl 22.25 Store studio

Hvordan gikk det med Albert?

Gunilla Bergstrøms fortellinger om den lille gutten Albert Åberg og hans piperøykende pappa Bertil har blitt klassikere i barnelitteraturen. I Johan Harstads nye roman "Hässelby" får vi høre hvordan det går med Albert når han nå er blitt 42 år og faren brått dør. Harstad gir også svaret på den store gåten i Åberg-universet, nemlig spørsmålet om Albert har en mamma, og hvor hun i så fall har gjort av seg. Mammaen er nemlig aldri tilstede i noen av barnebøkene om Albert.

Johan Harstad mener Albert og faren er perfekte romanfigurer, men innrømmer at han underveis i skrivprosessen var livredd for at denne fikse bokideen kanskje ville vise seg å gå i vasken. Kritikere og lesere har ventet i spenning på resultatet: Harstad omtales som en av våre aller mest lovende unge forfattere. Han debuterte i 2001 med prosasamlingen "Herfra blir du bare eldre" i 2005 kom romanen "Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i mylderet."

En svensk mester
Den unge Roy Andersson fikk enorm suksess med sin første spillefilm "En Kärlekshistoria" Han ble utpekt til Bergmans arvtaker, og gikk rett inn i en depresjon. Andersson var dypt utilfreds med å lykkes på første forsøk.
Fem år senere fulgte han opp med "Giliap" som ble slaktet brutalt. "Giliap" var en eksistensfilosofisk behandling av hverdagsmennesker, mye mer utilgjenelig enn den første filmen. Publikum sviktet. Etter dette konsentrerte Anderson seg mest om reklamefilm, der han også ble en formmessig trendsetter og svært anerkjent.
Først etter 25 år kom en ny spillefilm. "Sanger fra andre etasje " ble en gedigen suksess. Nå kommer mesterens femte film "Du levande" – nok en fortelling av solid Andersson-kvalitet: utsøkt komponert, perfekt filmet, voldsomt alvorlig og merkelig morsom.

Hjerte og smerte
I kveldens musikalske innslag blir det cabaret-sang av ypperste internasjonale klasse. Tora Augestad er klar med cd’en "Weil Variations" – der hun sammen med et stjernelag av norske musikere tolker tidlig Kurt Weill. Bandet "Music for a While" består av Stian Carstensen, trekkspill og steelgitar; Mathias Eick, trompet; Martin Taxt, tuba og Pål Hausken, trommer. Augestad har et hovedfag i cabaretsang fra musikkhøgskolen i Oslo, men er for tiden bosatt i Berlin, der hun er i ferd med å bygge seg en internasjonal karriære. Hun har fått rollen som Sjørøverjenny når det navngjetne tyske Ensemble Modern skal sette opp Kurt Weils "Tolvskillingsoperaen" i Athen i januar neste år. Vi ser frem til en smektende smertelig og dramatisk avslutning på mandagens program!

Om Store studio
Store studio er NRKs mandagstalkshow. Programleder Anne Lindmo byr på aktuelle gjester, reportasjer og live musikk.


Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Anne Lindmo
Prosjektleder: Haagen Guttu
Kontaktperson: Helle Vaagland, vaktsjef, Store Studio
Tel. direkte: 23 04 70 00 Mobil: 41 31 84 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no