Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 20. juni 1999 kl 19.25 Se på meg!

Se på meg! (ttv)


NRK2 søndag 20. juni kl 19.25
Se på meg! (3:5)

Betydningen av klær og hår

I serien om kommunikasjon mellom mennesker skal det i kveld handle om vår identitet, og hvordan vi med klær og annet gir signaler til omverdenen om hvem vi er.
Klær og hår kan på mange måter oppfattes som et språk. Dette språket har sin egen grammatikk som vi alle kjenner - i hvert fall ubevisst, for vi oppdager straks når noen synder mot reglene.
Vi bruker dette språket til å uttrykke vår personlige stil og til å kommunisere vår identitet til omverdenen. Dette hevder Anders Johansen, medieviter, i kveldens program.
Kreative trendsettere
Vi møter en gruppe av Oslos mest kreative trendsettere, blant andre Kjell Nordstrøm som er klesdesigner og frisør. Han sier det slik: \"I vår generasjon er image viktigere enn både seksualitet og identitet\".
De er lei av å bli latterliggjort av småborgerlige bedrevitere og kjemper for sin rett til å kle seg som de vil. \"Hvorfor skal vi bare pynte oss på julaften når vi kan pynte oss hver dag?\" sier de, og utfordrer den konvensjonelle oppfatningen om hva som er pent gjennom en annerledes påkledning.

Flere identiteter
I vårt moderne samfunn har de fleste av oss flere identiteter som vi veksler mellom. En av dem vi møter i dette programmet er rockemusiker og løytnant. Han forteller hvordan han veksler mellom sine to liv, og om hvordan klærne påvirker hans identitet.
Vi møter også en kvinne som er lei av utseendet sitt, og som får hjelp til å bli ny fra topp til tå.
Klær skaper folk
Noen har det som levebrød å skape andres identitet, og vi møter Tine Schwab, som er kostymedesigner og scenograf. Vi får se henne i arbeid både ved skrivebordet og i samarbeid med skuespillere.
Men det er ikke bare klær og hår som forteller noe om oss. Under klærne har vi en kropp som også uttrykker noe om hvem vi er. Det er imidlertid ikke alle som er like fornøyd med kroppen sin.
I dette programmet møter du både hun som betaler 39.000 kroner for en ansiktsløftning, og hun som tar sin piercing nr. 39.

NRK2 søndag kl 19.25
Tidligere sendt NRK1 1.9.98

Bilde (via Scanpix/Internett)
Ellen Bugge Voie var villig til å betale 39.000 kr. for en ansiktsløftning. (Foto: Berte Hilmo)

Egenprodusert kulturdokumentarserie
Ved Berte Hilmo og Hanne Hoel
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83