Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. september 2004 kl 19.55 Faktor: Hjertebarnet Jørgen

Drømmer for framtida

Venninnen Hedvig hjelper Jørgen gjennom tida rundt operasjonen. (Foto: NRK)
Venninnen Hedvig hjelper Jørgen gjennom tida rundt operasjonen. (Foto: NRK)
Jørgen (8) er født med en svært sjelden og komplisert hjertefeil som må opereres. Han er ofte sliten, og må stå på sidelinja mens de andre guttene sparker fotball i friminuttet. Faktor følger Jørgen i året før operasjonen, på skolen, på Rikshospitalet og sammen med venninnen Hedvig.

Jørgen har gått ut og inn av sykehus hele livet. Det har vært tøft, og familien er en viktig støtte. Det er også venninnen Hedvig, som han kan snakke åpent og fortrolig med. Han drømmer om å kunne være med på å sparke fotball, men først må han til England for å gjennomgå en stor operasjon. Framtida er usikker.

Sjelden hjertefeil
Han har vært gjennom et par hjerteoperasjoner tidligere og er nå klar for den store operasjonen der legene skal bygge om hjertet. Jørgens hjertekammer pumper nemlig til feil kretsløp, noe som er svært sjelden. Bare en til to barn i året blir født med denne feilen i Norge, derfor har norske leger for lite erfaring til å kunne utføre operasjonen. Nå har Rikshospitalet inngått et samarbeid med Childrens Hospital i Birmingham, som har kompetansen Jørgen trenger. Han både gruer seg til operasjonen fordi han vet at det kommer til å gjøre vondt, men gleder seg til å kanskje kunne spille fotball etterpå.

Hvert år blir det født mellom 500 og 600 barn med hjertefeil i Norge. De fleste kan behandles og har en tilnærmet normal hverdag, mens andre må slite med usikkerhet hele livet. Først om et par år kan legene fortelle Jørgen hvor bra hjertet hans vil fungere etter operasjonen.

Om Faktor
Faktor er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker Faktor å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng. Hvert år viser Faktor også noen innkjøpte dokumentarer.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks
Programansvarlig: Anne Wirsching, DK Sørlandet
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252