Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 25. desember 2010 kl 22.10 En dristig drøm

Mot alle odds


I 1960 drømmer noen ungdommer i Molde om å lage jazzfestival. Mange jazzinteresserte andre steder bare ler av dem. - Det er umulig i en by som verken har flyplass eller vinmonopol, får de høre.

Nå, etter at tonene fra den femtiende festivalen har stilnet, vet vi at drømmen ble til virkelighet. Til tross for at jazz ble kalt for djevelens musikk, har hundrevis av frivillige elsket jazzen og gjort det mulig å invitere verdenskjente musikere til Molde år etter år.

Chick Corea
- Moldejazz er godt kjent over store deler av verden som en etablert festival med høy kvalitet. Det sier den kjente jazzpianisten, Chick Corea. Han har selv vært i Molde flere ganger. Chick Corea mener at beliggenheten er en fordel for festivalen og ikke en ulempe.- Publikum liker det. De vil gjerne reise til et vakkert sted for å oppleve musikk.

Festivalen tar av
I dokumentaren forteller journalist og forfatter Stein Kagge om det som skjedde da Otto Kikkan Sættem lanserte ideen om en jazzfestival i Molde. Og vi møter Petter Pettersson og Per Inge Pingen Johansen som var med under etableringen i 1961.

Skepsisen satt lenge hardt i blant folk i vestlandsbyen, men så kom kirkekonsertene på begynnelsen av 1970-tallet, og det skapte begeistring også hos jazzkritikerne, forteller tidligere statsminister, Kjell Magne Bondevik, den kjente moldenseren.

Villige hender
Vi møter også sentrale personer som transportansvarlig i Moldejazz, Svein Åge Johansen. - Først ble jeg med i festivalarbeidet i 1984, og så ble jo resten av familien engasjert. Det var kjempeartig at vi kunne gjøre noe sammen, sier han. For Johansen og mange av de 800 frivillige, har festivalen ikke bare blitt en jobb, men en livsstil.

Entusiastene
I "En dristig drøm" møter du kjente musikere, frivillige, turister og festivalpublikum som kommer til Molde. Du får se gamle filmklipp og kan høre eksempler på musikk fra de femti festivalene, selv om dette ikke først og fremst er en musikkfilm. "En dristig drøm" er en film om mennesker som bruker fritida si på å lage festival.

Egenproduksjon, 2010
Programansvarlig, Frode Berg
Prosjektleder: Hallstein Vemøy
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no