Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. februar 2000 kl 22.25 Fakta på lørdag: Hva er løgnen?

Fakta på lørdag: Hva er løgnen? (t)

NRK1 lørdag 19. jfebruar kl 22.25

Fakta på lørdag: Hva er løgnen?

Løgnen som redskap

Er det greit å late som man er Prince sin privatsjåfør for å komme inn på en eksklusiv nattklubb? Eller å få bilselgeren til å tro at du er lottomillionær for å kunne prøvekjøre en rask og rådyr bil? Kveldens \"Fakta på lørdag fokuserer på løgnens forskjellige nivåer og hensikter. Det er forskjell på pølsetyven og dobbeltagenten, men begge bruker løgn som redskap.

Er det menneskelig å lyve? Flesteparten av dem som ofte bruker løgnen som et redskap for å oppnå noe, er i den tro at det er harmløs moro. Men den mest skremmende siden ved det hele er hvor lett mange finner det å lyve, jukse, narre og svindle.

Hvordan fungerer løgnen hos de virkelig store bedragerne?
Vi møter mannen som lot som han var filmdirektør Stanley Kubrick, en forretningsmann som mente at han kunne redde økonomien til en fotballklubb og en svindler på flukt fra politiet.

Er evnen til å lyve medfødt eller er det noe vi lærer? Profesjonelle spillere i Las Vegas svarer.

Dokumentaren ser også på de løgnene vi forteller i løpet av en arbeidsdag; fra det notoriske mønsteret til bilselgerne, de trøstende ordene fra sykepleiere til eskapadene til en mannlig kavaler. Vi får se hvordan disse løgnene er et resultat av plikt.

Men hvorfor er vi svikefulle, bedragere og løgnhalser, og hvordan kan vi rettferdiggjøre løgner og svindel? Er det for å redde et ekteskap eller for å forandre verden? Vi møter en kvinne som lever et dobbeltliv som spion og en hemmelig etterforsker som mener at han rettferdiggjør sine hemmelige filmopptak ved å avdekke kriminalitet.

NRK1 lørdag kl 22.25

Billedtekst
Dave Smith mener han ble født bløffmaker.

Britisk dokumentar fra BBC
Originaltittel: The Lying Game
Regi: John Drury
Pressekontakt i Fakta/innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23049364