Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 1. april 2005 kl 22.20 Keith Jarrett - Kunsten å improvisere

Improvisasjoner over Keith Jarrett

Jazzens superstjerne Keith Jarrett. (Foto: Micael Engström)
Jazzens superstjerne Keith Jarrett. (Foto: Micael Engström)
I anledning Keith Jarretts 60-årsdag i mai har Mike Dibb ("Miles Davis Story") laget dokumentaren "Kunsten å improvisere" om og med en av verdens mest innflytelsesrike jazzmusikere. Foruten intervjuer med hovedpersonen, får vi en rekke konsertopptak, fra 1960-tallet fram til vår tid.

Med sin improvisasjonskunst og spillestil (også fysisk, til dels stående/sittende over tangentene) var Keith Jarrett en sensasjon allerede da han spilte med Charles Lloyd Quartett i Oslo, 1966. Ennå går det frasagn om gruppens session i kjellergarderoben på Edderkoppen (daværende Club 7) etter Aula-konserten.

Treffpunkt Oslo
Senere, da Charles Lloyd Quartett var oppløst, gikk Keith Jarrett etter en tid solo. Og nettopp Oslo skulle bli arnested for hans første plateinnspillinger som soloartist. Albumet "Facing You" med Jarrett alene på pianoet, i sin helhet med hans egne komposisjoner, kom i 1971.

"Belonging" fulgte i 1974 – et høydepunkt i Jarretts omfangsrike produksjon – med Jan Garbarek (saksofon), Palle Danielsson (bass) og Jon Christensen (trommer). Albumet "My Song" fra 1977 avrundet Jarretts innspillinger i den norske hovedstaden, men han fortsatte å turnere med den samme besetningen en tid til.

Polarprisen
Da Polar Music Prize 2003 tilfalt Keith Jarrett, var det begrunnet i hans innsats på improvisasjonsmusikkens område og som komponist. "Med en serie lysende solokonserter og
plateinnspelningar har Keith Jarett med sin spontane kreativitet braktimprovisasjonskunsten på piano fram til nye, uante høyder," het det i juryens begrunnelse.

Grenseoverskridende
Keith Jarrett begynte å spille piano i treårsalderen. Han ga sine første solokonserter allerede som barn og turnerte med så vel klassiske verk som egne komposisjoner. De musikalske reisene har vært grenseoverskridende, like siden de tidlige innspillingene med sine innslag av blues, ragtime, gospel, folkemusikk, pop och kunstmusikk.

I Charles Lloyd Quartet medvirket Jarrett på slutten av 60-talet, et pionérarbeid som brøt ned barrièrene mellom jazz och rock. I Miles Davis´ banebrytende band fortsatte han deretter over i fusjonsmusikken, i mer elektrifiserte former.

Med trioprosjektet "Standards" vendte Jarrett på 80-talet seg mot den store amerikanske sangboken, sammen med bassisten Gary Peacock och trommeslageren Jack DeJohnette.

Tysk dokumentar (2004)
Originaltittel: Keith Jarrett: The Art of Improvisation
Produsert av: EuroArts Music International GMBH
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57