Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 25. juli 2002 kl 19.30 Normannerne

Kaotisk kroning og stive skatter

Piet van Deurs følger Vilhelm Erobreren inn i tronstolen i Westminister (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Piet van Deurs følger Vilhelm Erobreren inn i tronstolen i Westminister (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Kroningen av Englands nye konge, Vilhelm Erobreren, ender i panikk og kaos. Piet van Deurs rapporterer fra tronstolen i Westminister.

Mye har skjedd siden 911, da Gange-Rolv ble tilbudt en bit av Normandiet for å holde vikingene unna. Nå venter hans femte etterfølger på å bli kronet som konge av England etter å ha gått seirende ut av slaget ved Hastings i 1066. Piet van Deurs følger Vilhelms fotspor – helt inn til tronstolen i Westminister.

Dramatisk kroning
Rett før årsskiftet skal kroningen skje, og den blir langt mer dramatisk enn Vilhelm hadde planlagt på forhånd. Som et nytt rituale i seremonien skal den engelske erkebiskopen spørre forsamlingen om de vil ha Vilhelm som sin konge. Spørsmålet kommer først på engelsk, så på fransk. Svaret er et rungende ”yes, yes, yes” og så, enda høyere: ”oui, oui, oui!” Men utenfor aner de normanniske soldatene uro, og tror forræderi kan være grunnen til de høye ropene. De handler raskt ved å sette fyr på de nærmeste husene og styrter inn i kirken med våpen.

Harde skatter
Vilhelm Erobreren, nå også kongen av England, bestemmer seg for å vise engelskmennene hvem som styrer landet. Han lar hæren sin plyndre og herje, og snart har store eiendommer, verdier og gode stillinger glidd over i normanniske hender. Skatter og avgifter skrus ytterligere opp, og dersom en hardt presset befolkning protesterer, risikerer de at kongens soldater brenner og ødelegger det lille de har.

Doomsday Book
Julen 1085 gir Vilhelm sine undersåtter en grusom julegave. I den forhatte ”Doomsday Book” har alt som kan skattelegges blitt behørig kartlagt. To år senere dør Vilhelm. Dypt nede i krypten under klosterkirken St. Gervais i Normandiet, forteller Piet van Deurs om kongens usedvanlige død og begravelse.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjer med vikingenes etterfølgere.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36