Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 12. oktober 2009 kl 23.05 Mao - frå vekst til fall

Arven etter Mao

Mao Zedong på lit de parade i Beijing, september 1976. Han etterlot ingen agenda og veien framover skulle bli svært utfordrende for Kina. (Foto: Poorhouse Int.)
Mao Zedong på lit de parade i Beijing, september 1976. Han etterlot ingen agenda og veien framover skulle bli svært utfordrende for Kina. (Foto: Poorhouse Int.)
De siste sentrale hendelsene i Maos liv i perioden 1970 – 76 skildres ved hjelp av tidligere hemmeligstemplet materiale fra kinesiske film- og videoarkiver.

Etter 21 års brudd i de diplomatiske forbindelsene mellom USA og Kina iverksatte den amerikanske president Richard M. Nixon sitt kanskje mest vellykte utenrikspolitiske trekk: gjenopptakelsen av en dialog med Folkerepublikken Kina.

Nixons håndtrykk
I februar 1972 kom president Nixon på statsbesøk til Kina, og Mao tok imot håndtrykket fra USAs ledende mann. Uttrykket for at de to nasjonene sto enda mer styrket i forholdet til Sovjetunionen kunne ikke være mer tydelig.

Maos farvel
Aldri før hadde noen statsleder satt i verk en større endevending av det politiske system han selv hadde skapt enn Mao. Men målsettingene var ikke lenger klare. Omkostningene av den store kulturrevolusjonen han hadde igangsatt, var massive.

Mao etterlot ingen agenda, og veien framover skulle bli svært utfordrende for Kina.

Om serien
Som det første har et fransk-britisk filmteam har gjort opptak med en rekke politiske nøkkelfigurer som arbeidet sammen med Mao og med folk som tjenestegjorde for ham. Blant andre deltar Maos barnebarn Kong Dongmei i den britisk-franske dokumentarserien (fire deler).

Serien følger Mao fra starten av 1900-tallet til hans død i 1976. Første del tar for seg hans deltakelse i revolusjonen i 1911 og det politiske skifte som fant sted. Andre episode dekker perioden mellom 1945 og 1959, da Koreakrigen ble Maos og kommunistenes springbrett til makten. Tredje del tar for seg årene mellom 1960 til 1969 da en omfattende hungersnød fulgte en stadig mer brutal kulturrevolusjon som veltet utover Kina.

Siste del dekker epoken 1970 – 2006, og starter med Nixons besøk i Beijing. Han rekker fram hånden til Mao og dette representerer et vannskille som leder fram til dagens Kina på full fart inn i en kapitalistisk økonomi og levesett.

Serien er sendt tidligere.

Fransk-britisk dokumentarserie i fire deler (2006)
Originaltittel: Mao, A Chinese Tale
Produsert av: Poorhouse International
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no