Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 10. mars 2010 kl 22.30 Kaldt kappløp: Krigsspillet

Ulmende konflikter i Arktis

Piloten Johan Hætta ser daglig den militære utviklingen i Arktis. (Foto: Nordisk Film A/S)
Piloten Johan Hætta ser daglig den militære utviklingen i Arktis. (Foto: Nordisk Film A/S)
"Kaldt kappløp" viser at global mangel på olje og gass, mat og andre ressurser gjør Arktis til et av de viktigste og mest eksplosive områdene på kloden. Denne norske serien fra Nordisk Film er i fire deler, og i kveld spør vi: Har den kalde krigen kommet tilbake?

"Kaldt kappløp" undersøker nærmere de mange og ulmende konflikter rundt en stadig varmere Nordpol. Flere advarer nå mot det akselererende politiske, teknologiske og militære kappløpet. De frykter Arktis vil bli en ny slagmark.

Serien inneholder også en rekke nyheter fra den kalde krigens arkiver, og avslører hvor kalde en rekke av konfliktene mellom landene har vært - og tildels fortsatt er. Den nye ishavsimperialismen og
konfliktlinjene følger i påfallende grad gamle mønstre og fronter. Det viser også hvilke enorme og uavklarte grensespørsmål området har, både når det gjelder rettighetene til de rike gassforekomstene og hvem som
styrer hvilke land- og havområder.

Militær opptrapping
Kampen om ressursene vil intensivere den militære aktiviteten i nord og mulighetene for konfrontasjoner vil øke. Energireservene på resten av jorden er i ferd med å gå tomme, men rundt Nordpolen finnes det fremdeles store mengder petroleum. Muligheten for konflikt om disse ressursene har ført til en stor militær opptrapping i Arktis de siste årene. Vil man klare å løse den kommende energikrisen uten å bruke militær makt?

Både under den andre verdenskrig og den kalde krigen var Arktis et viktig militært område. Etter at Sovjetunionen kollapset, prioriterte NATO andre områder i verden, men nå har det militæret fokuset på Arktis igjen kommet tilbake med full styrke. I kveldens episode ser vi hvordan russerne nå bygger opp sin militære slagkraft i nord, i likhet med Norge og NATO.

Følger med på naboen
En av de som daglig ser den militære utviklingen i Arktis, er Johan Hætta, pilot ved 333 skvadronen. Fra basen på Andøya flyr skvadronen sine Orion etterretningsfly i noen av de mest ugjestmilde områdene i Arktis. En av hovedoppgavene er å skaffe mest mulig etterretning om den økende russiske militære aktiviteten i området.

- Det er viktig å følge med på hva naboen driver med sier Hætta

I Russland reagerer man med stor mistenksomhet på den vestlig militære aktiviteten i Arktis. Mye av forklaringen på denne mistenksomheten ligger i historien. For under den kalde krigen var motstanderne villige til å gå langt for å vinne: Thomas Reed, tidligere sikkerhetsrådgiver for president Ronald Reagan, forteller om hvordan CIA saboterte en sovjetisk gassledning på begynnelsen av 80-tallet.


Norsk dokumentarserie fra 2008
Produksjon: Nordisk Film A/S
Prosjektleder i NRK: Morten Møller Warmedal, 23 04 89 44/ 90164642
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no , tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900