Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. september 2009 kl 22.30 Bokprogrammet: Tror du på helvete?

Helvetesdebatt

Hans Olav Brenner er klar med en ny sesong med Bokprogrammet. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Hans Olav Brenner er klar med en ny sesong med Bokprogrammet. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Helvetesdebatter er tema for Bokprogrammets første sending denne sesongen. Programleder Hans Olav Brenner byr på møter med engasjerte forfattere – og en biskop som synes ordet helvete er problematisk.

"Du vet at om du stupte død om på gulvet i dette øyeblikk, så stupte du like i helvete" sa predikanten Ole Hallesby i sin berømte radiotale i 1953 – og utløste det som i ettertid er kalt helvetesdebatten.

I 2009 har vi sett mange avisinnlegg og kronikker om temaet, og nå er også flere forfattere aktuelle med sine moderne helvetesdebatter som Bokprogrammet tar for seg i denne ukens sending.

Helvetesfrykt
Forfatter Margaret Skjelbred har i hele sitt voksne liv hatt en indre helvetesdebatt som hun nå tar ut i bokform. Hun vokste opp i en streng Haugianermenighet i Vestfold, med en sterk frykt for å havne i helvete dersom hun ikke trodde nok på Gud. Som ung voksen tok Skjelbred avstand fra foreldrenes tro. Likevel klarer hun ikke å fri seg fra barndommens innprentede helvetesfrykt. I "Mors bok" tar hun et oppgjør, noe hun ikke klarte å gjøre mens foreldrene fortsatt levde.

Nesten frelst av Sigvart Dagsland
-Kan du være en kristen og velge bort helvete, spør forfatter Olaug Nilssen i portrettboka "Nesten frelst av Sigvart Dagsland". Artisten Sigvart Dagsland har et sterkt ønske om å bidra til en åpen og lite dømmende kristendom, der helvete ikke er et alternativ til himmelen. Og Olaug Nilssen stiller mange spørsmål av typen "hva er vitsen hvis alle kan lage en egen definisjon på kristentroen?"

Helvete - et problematisk ord
Programleder Hans Olav Brenner møter dem alle, i tillegg til pensjonert biskop Odd Bondevik som er engasjert i den kommende nyoversettelsen av Bibelen. Han syns ordet helvete er problematisk fordi det har blitt banalisert gjennom begreper som "svigermor fra helvete" og "helvetesuke", men at det fortsatt er en uunngåelig del av Jesu forkynnelse og slett ikke kan utelates fra skriften.

Og mannen som bærer artistnavnet Hank von Helvete gir oss sin definisjon av stedet og tilstanden.

Egenproduksjon
Programleder: Hans Olav Brenner,
Produsent: Hasse Söderström
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900


LENKER
  • Les mer 
  • Litteratur